14:28 / 29.03.2018.

Autor: V.M./Hina

Na Veliki četvrtak na Hvaru procesija 'Za križen'

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Procesija, koja se održava više od 500 godina, nastala je iz poštovanja prema događaju krvarenja sv. Križića 1510. godine, a od godine 2009. upisana je na UNESCO-v popis nematerijalne svjetske baštine.
Procesija, koja se više od  500 godina održava kao izraz vjerskoga i kulturnoga identiteta središnjega dijela otoka Hvara, nastala je iz poštovanja prema događaju krvarenja sv. Križića 1510. godine, a od godine 2009. tradicija procesije 'Za križen' upisana je na UNESCO-v popis nematerijalne svjetske baštine.

Procesija 'Za križen', jedinstvena noćna procesija na otoku Hvaru, hodat će se u noći s Velikoga četvrtka na Veliki petak u župama Hvarskoga dekanata, a uključuje šest mjesta na središnjem dijelu otoka - Jelsu, Pitve, Vrisnik, Svirče, Vrbanj i Vrbosku

Procesije će krenuti u 22 sata iz šest hvarskih župa. Sudionici će u smjeru kazaljke na satu tijekom 8 sati preći put duljine 25 kilometara predvođeni križonošama koji u procesiji nose križeve teške od 10 do 18 kg, u znak molbe ili zahvalnosti, kao vlastiti ili obiteljski zavjet.

Križonošu slijedi izabrana pratnja u bratimskim tunikama te mnoštvo vjernika i hodočasnika, zaustavljaju se u crkvama i kapelicama ostalih mjesta gdje ih dočekuju svećenici da bi se pred jutro vratili u svoju župsku crkvu. Tisuće vjernika na hvarskoj procesiji 'Za križen' Procesija je iznimna je po svom trajanju i po naglašenom pasionskom sadržaju, pripremaju je i provode bratovštine, odnosno zajednice hvarskih vjernika u čiju je povijest i život križ duboko upisan.

Okosnica procesije je Gospin plač, osmerački pasionski tekst iz 15. stoljeća kojeg u formi glazbenog dijaloga pjevaju izabrani pjevači, kantaduri.

U ovogodišnjoj pokorničkoj procesiji, koju pripremaju i provode bratovštine, križonoše su Vinko Milevčić iz Jelse, zatim Josip Jurić  iz Pitava, Niko Gurdulić iz Vrisnika, Petar Razović iz Vrbanja, Robert Gabelić iz Vrboske i Ivo Plenković iz Svirča.

U povodu održavanja procesije 'Za križen' u utorak, 3. travnja, od 14 sati na Trećem programu Hrvatskoga radija emitiramo dokumentarnu radio dramu Za križon autora Lade Martinac Kralj, Ljube Pauzina i Miroslava Pijace.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!