10:15 / 31.07.2018.

Autor: E.L.S./HRT

Na Vrličkoj česmi "Ero s onoga svijeta"

-

-

Foto: - / -

Izvedba se odrzava upravo na lokacijama koje su zaista postojale, a Begovic ih je ovjekovjecio u jednoj od dvije najpopularnije hrvatske opere!
U okviru Vrličkog ljeta, pod nazivom 'Dani Milana Begovića', u petak, 4. kolovoza, s početkom u 21 sati u Vrlici, na Vrličkoj česmi, HNK Split izvest će se opera 'Ero s onoga svijeta' za koju je libreto napisao Milan Begović.

Izvedba se odrzava upravo na lokacijama koje su zaista postojale, a Begovic ih je ovjekovjecio u jednoj od dvije najpopularnije hrvatske opere!

Završni ples je vrličko kolo koje nikoga ne može ostaviti ravnodušnim. Ples i bogatstvo vrličke nošnje stapaju se u sklad boja, pokreta i pjesme svjedočeći o neuništivosti tradicije hrvatskog čovjeka.

Od praizvedbe u Zagrebu 2. listopada 1935. kada ju je Jakov Gotovac uglazbio pa sve do danas opera je izvedena više stotina puta, prevedena je na 9 jezika i izvedena na više od 80 europskih pozornica no ipak vrlička Česma je bila i ostaje autentična lokacija i najljepša pozornica za scensko izvođenje opere.
Nigdje kao u Vrlici Ero ne doziva svoju Đulu tako srdačno.

O tome kakav je osjećaj izvoditi tu operu u Vrlici, na lokaciji gdje je ona i nastala i je li sve spremno za ovogodišnju izvedbu govorio je Miljenko Đuran, tenor, nacionalni prvak HNK, koji pjeva godinama "Eru s onoga svijeta".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!