13:13 / 19.10.2018.

Autor: M.Š./HRT

Nadahnutom izvedbom Bernsteinove 'Mise' osvojili Lisinski

Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a, Zbor Opere HNK Zagreb, Zbor kazališta Komedija te Dječji zbor Zapadnonjemačkog radija (WDR) na pozornici Lisinski, dirigent  John Axelrod (Foto: Buga Cvjetanović za KD Lisinski)

Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a, Zbor Opere HNK Zagreb, Zbor kazališta Komedija te Dječji zbor Zapadnonjemačkog radija (WDR) na pozornici Lisinski, dirigent John Axelrod (Foto: Buga Cvjetanović za KD Lisinski)

Foto: - / HRT

Sinoć je u KD Lisinski spektakularnom izvedbom 'Mise' Leonarda Bernsteina otvoren ciklus Kanconijer, zajednički koncertni ciklusa Zbora i Simfonijskog orkestra HRT-a.
Sinoć je u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog spektakularnom izvedbom Mise  Leonarda Bernsteina otvoren ciklus Kanconijer, zajednički koncertni ciklusa Zbora i Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije (HRT).


Luka Vukšić (Zborovođa Zbora Opere HNK Zagreb), John Axelrod, Cynthia Torka i Željo Davutović (Zborovođa Dječjeg zbora Zapadnonjemačkog radija)  (Foto: Buga Cvjetanović za KD Lisinski)

Bila je to ujedno prilika da HRT da svoj doprinos obilježavanju 100. obljetnice rođenja slavnog skladatelja i dirigenta Leonarda Bernsteina (1918. – 1990.). Udruživši snage, u povijesnoj koprodukciji, s dvoranom Lisinski, HNK Zagreb, Kazalištem Komedija i Chorakademie Dortmund po prvi put u Hrvatskoj predstavljena je Bernsteinova Misa (Mass), kojoj u podnaslovu stoji kazališni komad za pjevače, svirače i plesače (a theatre piece for singers, players and dancers). U ovoj koncertnoj izvedbi sudjelovalo je više od 250 glazbenika koje je predvodio Bernsteinov učenik - John Axelrod. Misa je od praizvedbe 1971. do danas ostalo najprovokativnije, ali i najosobnije ostvarenje glasovitog američkog glazbenika čija se stogodišnjica rođenja obilježava s više od 2000 događaja diljem svijeta.

Na pozornici dvorane Lisinski zajedno su nastupili Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a, Zbor Opere Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Zagrebu, Zbor Zagrebačkog gradskog kazališta Komedija te Dječji zbor Zapadnonjemačkog radija (WDR). Vodeći solist bio je američki bariton Jubilant Sykes uz kojeg je pjevalo još tridesetak solista iz redova svih zborova koji su uspješno dočarali ulične glazbenike, rokere i bluzere, te uz klasični simfonijski orkestar i zbor, obogatili šarenilo zvuka.


                                    Jubilant Sykes (Foto: Buga Cvjetanović za KD Lisinski)

Jubilant Sykes
, tumačeći lik Celebranta, svojim je nadahnutim i duboko proživljenim nastupom pokazao zagrebačkoj publici svu raskoš svog profinjenog i svestranog vokala koji je razvijao ne samo tradicionalnim klasičnim školovanjem pjevača.  Novu dimenziju svom glasu pridodao je s utjecajima jazza i gospela, kreirajući izvedbe koje nadilaze žanrove i traže nove superlative od kritičara i publike. Spomenimo i to da je za izvedbu Mise  Leonarda Bernsteina bio nominiran za nagradu Grammy  u kategoriji najbolje snimke 2009.

Svoj solistički debi sigurno će pamtiti i mlada Cynthia Torka, članica Dječjeg zbora Zapadnonjemačkog radija koju je posebno toplim pljeskom nagradila publika i članovi svih ansambala na pozornici.


                                               Cynthia Torka  (Foto: Buga Cvjetanović za KD Lisinski)


Izravni radijski prijenos urednice Zrinke Matić mogao se pratiti na Trećem programu Hrvatskoga radija (HRT – HR3) kao i putem mobilnih uređaja, tableta i računala pomoću HRTi usluge. Televizijsku snimku urednice Jane Haluze i redatelja Danka Volarića gledatelji HRT-a moći će pogledati na Trećem televizijskom programu (HRT – HTV3) u jednom od nedjeljnih termina rezerviranim za klasičnu glazbu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!