20:39 / 22.11.2020.

Autor: Vijesti iz kulture/Hina/M.Š./V.M./HRT

Nadarević: 'Glumac koji glumi kao da živi, i živi kao da glumi'

Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

U povodu smrti Mustafe Nadarevića, s kulturne i društvene scene stižu poruke sućuti i emotivni oproštaji.
U povodu smrti Mustafe Nadarevića, s kulturne i društvene scene stižu poruke sućuti i emotivni oproštaji.

➡️ Preminuo Mustafa Nadarević
Specijalno izdanje Art a la Carte: In memoriam Mustafa Nadarević

'Glumac koji doista glumi kao da živi, i živi kao da glumi'


- Odlazi jedno od možda najvećih imena suvremenog hrvatskog glumišta i osoba koja se će biti zabilježena velikim, velikim slovima u povijesti novijeg hrvatskog kazališta. Bio je glumac koji doista glumi kao da živi, i živi kao da glumi, napominje intendantica HNK Zagreb Dubravka Vrgoč.

Redatelj Antun Vrdoljak poručuje da mu je umro veliki prijatelj: On je jedan od najvećih glumaca koje smo ikada imali. Napravio je sa mnom nekoliko filmova i ja sam zato zahvalan. Kao prvo, bio je vrlo inteligentan, kao drugo, vrlo obrazovan, tako da je bio intelektualac u punom smislu te riječi; i još je bio talentiran, kud' ćete više, rekao je Vrdoljak.

- Pamtit ćemo ga jer je prkosio u svom životu svim oblicima mrakova. Pamtit ću njegovu beskrajnu duhovitost, imala sam sreće da radimo i snimamo zajedno. Dakle, otišao je velikan hrvatskoga glumišta, istaknula je predsjednica Hrvatskog društva dramskih umjetnika Perica Martinović.

Ravnatelj GK Gavella, redatelj Dražen Ferenčina nazvao je Nadarevića moralnom vertikalom: Kad je Mujica nešto rekao, onda su se drugi toga držali, a toga nam fali, kao što će nam faliti Mujica, rekao je Ferenčina.

Zadnjih 12 godina šira publika će ga pamtiti po ulozi Izeta Fazlinovića u seriji Lud zbunjen normalan.

- Naravno, ljudi ga vole zbog te serije, ali on je ostavio ozbiljan trag i najbolji dio njegovog osobnog talenta je zapravo bio teatar. Ta dokumentaristika i vjerovanje njegovim likovima je najdragocjeniji dio Mustafe Nadarevića, izjavio je glumac Emir Hadžihafisbegović.

O Nadarevićevu glumačkom opusu u Vijestima iz kulture govorio je povjesničar filma Daniel Rafaelić:

Hrvatsko narodno kazalište oprašta se od nacionalnog prvaka

Iz zagrebačkoga HNK-a su poručuli da su odlaskom Mustafe Nadarevića izgubili svog dugogodišnjeg virtuoza čijem se umijeću smijalo i plakalo u mraku gledališta.

- Opraštamo se od dragog Mustafe njegovim riječima: Umjetnost življenja i glume su vrlo bliske, s tim da je gluma bolja jer na sceni možeš umrijeti mnogo puta i ostati živ. Ne žalost, život je netalentirani glumac. Kad nas jednom netko napusti, onda je to zauvijek. Ostaje samo umijeće preživljavanja i sjećanja. Mustafa Nadarević će vječno ostati u našem sjećanju. Zbogom, poručili su u priopćenju iz Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Iz HNK-a ističu da je Nadrević  oduševljavao publiku širom Hrvatske i regije. Marljivost, perfekcionizam, posvećenost glumačkom zanimanju, hrabrost, nekonvencionalnost, intelekt i duhovitost, uz sjajnu dikciju i nevjerojatnu fizičku spretnost, samo su neke od odlika velikog umjetnika.

Plenković: Nadarevićev odlazak velik gubitak za kulturnu scenu

Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je sućut u povodu smrti Mustafe Nadarevića poručivši kako je njegov odlazak velik gubitak za kulturnu scenu koju je obilježio na sebi svojstven i prepoznatljiv način te kako će ostati zapamćen po nizu maestralno odigranih uloga.

- S velikom žalošću primio sam vijest o smrti velikana hrvatskog glumišta, Mustafe Nadarevića - napisao je premijer u sućuti obitelji, podsjećajući da je Nadarević tijekom bogate, više od pola stoljeća duge, karijere odigrao niz zapaženih domaćih i svjetskih uloga.

- Ljubitelji kazališne i filmske umjetnosti pamtit će niz njegovih maestralno odigranih kazališnih, filmskih i televizijskih uloga te više redateljskih kazališnih uspješnica - navodi se u sućuti predsjednika Vlade.

- Odlazak Mustafe Nadarevića velik je gubitak za kulturnu scenu koju je obilježio na sebi svojstven i prepoznatljiv način - poručio je premijer, podsjećajući da je rad Mustafe Nadarevića potvrđen brojnim nagradama i priznanjima, među njima i nagradom za životno djelo Vladimir Nazor.

Obuljen Koržinek o odlasku Nadarevića

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek uputila je u nedjelju sućut u povodu odlaska Mustafe Nadarevića, poručujući da je taj velikan hrvatskoga glumišta svojim djelovanjem obilježio čitavo jedno kazališno doba, a njegov odlazak ostavlja duboku prazninu.

- Brojne generacije poštovatelja pamtit će ga po različitim ostvarenjima dramskim, filmskim i televizijskim ali prije svega kao umjetnika jedinstvene energije i snažnog izraza koji je u pravom smislu riječi živio svoj životni poziv.

- Smrt Mustafe Nadarevića, legendarne figure hrvatskoga glumišta, najsnažnije pogađa njegovu obitelj i prijatelje, ali njegov odlazak bolno doživljava i cijela hrvatska kulturna javnost u kojoj ostavlja duboku prazninu, stoji u sućuti.

Nadarević je, navodi se u sućuti, svojim djelovanjem obilježio čitavo jedno kazališno doba te je svoj zavidni glumački talent ostvario u širokom dijapazonu kazališnih, filmskih i televizijskih uloga, a ostat će upamćen u domaćem i stranom repertoaru po vrhunskim interpretacijama klasičnih dramskih rola.

No, izniman glumački dar omogućio mu je da podjednako uspješno interpretira uloge i u filmskom i televizijskom mediju.

- Fascinira virtuoznost kojom se kretao kroz različite dramske žanrove, lakoća kojom je uspješno ostvarivao uloge različitih dramskih predznaka i autentičnost glumačkog izričaja koja je svakoj njegovoj interpretaciji davala životnost i uvjerljivost. Za svoja iznimna ostvarenja Mustafa Nadarević nagrađen je brojnim priznanjima, među ostalim i Nagradom Vladimir Nazor za životno djelo, kaže se u sućuti ministrice kulture i medija.

Jandroković: Nadarević skroman, šarmantan i nepretenciozan glumački bard

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković uputio je u nedjelju sućut obitelji istaknutog dramskog umjetnika i glumca Mustafe Nadarevića poručivši da je taj glumački bard svojom veličinom utkao put brojnim kolegama glumcima, a pritom je ostao skroman, šarmantan i nepretenciozan.

- Život gospodina Nadarevića obilježila je ljubav prema glumi još od srednjoškolskih dana kada se priključio kazališnoj grupi Viktora Cara Emina da bi nakon diplome na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti najveći dio karijere proveo kao član dramskog ansambla Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, gdje je i stekao status nacionalnog prvaka.

U stotinama kazališnih i televizijskih uloga iskazao je nevjerojatnu sposobnost preobrazbe te glumačku virtuoznost, za što je bio višestruko nagrađivan najvišim nacionalnim filmskim i kazališnim nagradama, navodi u sućuti predsjednik Sabora Jandroković.

Unatoč vlastitoj bolesti Nadarević je, podsjeća predsjednik Sabora, smogao snage i humanosti uključiti se u Nacionalni program probira i ranog otkrivanja karcinoma pluća u kampanji Udahni za život radi izlječenja karcinoma pluća.

- Mustafa Nadarević zadužio je hrvatsku umjetnost te će ostati u trajnom sjećanju kao glumački bard koji je svojom veličinom utkao put brojnim kolegama glumcima pritom ostajući skroman, šarmantan i nepretenciozan, baš kakvog ćemo ga pamtiti. Poštovana obitelji, upućujem Vam još jednom izraze dubokog poštovanja i iskrene sućuti, zaključuje se u sućuti predsjednika Sabora Jandrokovića.

Oproštaj na društvenim mrežema

Nepregledan je niz kolega, prijatelja i štovatelja koji imaju potrebu javno se oprostiti od našeg velikoga dramskog umjetnika – pogledajte kratki kolaž poruka s društvenih mreža koji je pripremila ekipa Vijesti iz kulture:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!