10:29 / 13.06.2019.

Autor: V.M./Hina/HRT

Nagrada 'Milka Trnima' Diani Haller i Filipu Faku

-

-

Foto: - / -

Nagrada' Milka Trnina' za 2018. godinu uručena je u jučer Muzeju Mimara opernoj pjevačici Diani Haller i pijanistu Filipu Faku za koncert održan 29. studenog u Hrvatskom glazbenom zavodu.
Nagrada' Milka Trnina' za 2018. godinu uručena je u jučer Muzeju Mimara opernoj pjevačici Diani Haller i pijanistu Filipu Faku za koncert održan 29. studenog u Hrvatskom glazbenom zavodu.

Dodijeljena je i Diploma 'Milka Trnina' - i to Papandopulo kvartetu za koncert na otvaranju 6. izdanja festivala Izlog suvremenog zvuka pod nazivom 'Uzet ćemo vam 2000 sekundi života'.

Nagrade dodjeljuje Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika. Nagrada se dodjeljuje za posebno uspješan i zapažen umjetnički nastup u Republici Hrvatskoj u protekloj kalendarskoj godini.

Sastoji se od pisanog priznanja, medalje veličine 8 cm s reljefnim likom Milke Trnine, rad akademskog kipara Koste Angeli Radovanija i novčanog iznosa, kojeg određuje Upravni odbor HDGU-a.

Žiri dodjeljuje Diplomu 'Milka Trnina za posebno uspješan i zapažen umjetnički nastup u Republici Hrvatskoj u protekloj kalendarskoj godini komornim, vokalnim, orkestralnim ili glazbeno-scenskim ansamblima.

Diana Haller rođena je u Rijeci, gdje je završila Srednju glazbenu školu Ivana Matetića Ronjgova u razredu prof. Margarete Togunjac. Pjevanje je nastavila studirati na Konzervatoriju Giuseppe Tartini u Trstu u razredu  Glorie Scalchi. Diplomirala s najvišim ocjenama i pohvalom, a potom se usavršavala na Kraljevskoj akademiji za glazbu u Londonu u razredu prof. Anne Howells.

Nakon londonske specijalističke diplome upisala je poslijediplomski studij opere i Lieda na Visokoj školi za glazbu i scenske umjetnosti u Stuttgartu u razredu Dunje Vejzović, a poslije završenog studija, mlada se Riječanka nastavila usavršavati pod vodstvom velike primadone KS. Brigitte Fassbaender.

Godine 2009. Diana Haller postala je članica Opernog studija pri Državnoj operi u Stuttgartu, a 2010. godine postaje najmlađom solisticom opernog ansambla. Uz stuttgartski angažman ostvaruje vrlo uspješne nastupe i na drugim zapadnoeuropskim opernim scenama, koncertnim podijima i festivalima.

Riječanin Filip Fak nastupao je, navedeno je, kao solist i komorni muzičar u gotovo svim važnijim hrvatskim kulturnim centrima te u desetak europskih zemalja, SAD-u, Meksiku i Kini.

Kao solist s orkestrom nastupio je s najuglednijim hrvatskim orkestrima i ansamblima pod dirigentskom palicom renomiranih dirigenata kao što su Klaus Arp, Pavle Dešpalj, Alun Francis, Aleksandar Marković, Adriano Martinolli, Luca Pfaff, Aleksandar Kalajdžić i dr.

Osim nastupa uz orkestre, održao je niz zapaženih recitala i komornih nastupa u suradnji s istaknutim solistima i ansamblima, gostujući na manifestacijama kao što su Majstorski ciklus HRT-a, Muzički biennale Zagreb, Dubrovačke ljetne igre, Osorske glazbene večeri, Festival Diapason, Glazbene večeri u sv. Donatu, Festival sv. Marka, Zajčevi dani.

Papandopulo kvartet čine četvorica hrvatskih saksofonista - Nikola Fabijanić, sopran saksofon, Gordan Tudor,  alt saksofon, Goran Jurković, tenor saksofon i Tomislav Žužak, bariton saksofon.

Svi su diplomanti Muzičke akademije u Zagrebu iz razreda Dragana Sremeca. Usavršavali su se na konzervatorijima u Parizu, Amsterdamu i Beču te na seminarima kod uglednih svjetskih saksofonista.

Tijekom studija i u godinama nakon diplome djelovali su, uz ostale glazbeničke aktivnosti, u sastavu New sax quartet, s kojim su od 2000. godine ostvarili niz zapaženih nastupa. Godine 2013. promijenili su ime u Papandopulo kvartet.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!