Muzej krapinskih neandertalaca najbolji u Europi

23.10.2021.

19:59

Autor: Marijan Sviben/Dnevnik/IMS/HRT

Muzej krapinskih neandertalaca

Muzej krapinskih neandertalaca

Foto: Matija Topolovec / Pixsell

Muzej krapinskih neandertalaca s nalazištem Hušnjakovo ove godine obilježava pola stoljeća od otvaranja. I upravo u slavljeničkoj godini, muzej je na konferenciji Europske mreže kulturnog turizma u Grčkoj osvojio titulu najboljeg u Europi u kategoriji arheoloških nalazišta kao iznimnih turističkih atrakcija.

U Muzej krapinskih neandertalaca iz Atene je stigla trirema, starogrčka ratna lađa. Nije to novi artefakt u njegovu postavu, nego nova nagrada. U jedanaest godina od otvorenja, muzej ih je osvojio dvadesetak, što domaćih, što međunarodnih.

- Mogu reći da je već po otvorenju 2010. muzej bio možda ne u korak s vremenom, nego čak i ispred svoga vremena, jer još uvijek ta atraktivnost samog postava pobuđuje znatiželju kako kod domaće publike, tako i kod stranih turista, rekao je Jurica Sabol, ravnatelj Muzeja Hrvatskog zagorja.

U obrazloženju nagrade istaknute su kreativne metode rada s djecom i mladima te suradnja s lokalnom zajednicom, čime se muzej profilirao kao generator kulturnih događaja.

- Kod nas škole dolaze i održavaju terensku nastavu, srednjoškolci i studenti na interaktivan način proširuju svoja znanja iz geologije i paleontologije, odrasli dolaze na team building, primjerice. Inače, veliku pažnju posvećujemo obiteljima s djecom, koji su naša primarna publika, objasnila je Lorka Lončar Uvodić, viša muzejska pedagoginja MKN.

Prije pandemije, svake je godine muzej razgledalo 100-tinjak tisuća posjetitelja. Ove godine malo više od 50.000. Nova je nagrada poticaj za još bolji rad, kažu krapinski muzealci. Uskoro će, najavljuju, proširiti ponudu. Naime, u izradi je projektna dokumentacija za nadogradnju muzeja s novim atraktivnim sadržajima.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!