12:26 / 25.08.2020.

Autor: HRT

Nagrada "Orlando" Šerbedžiji i Obradoviću

-

-

Foto: - / -

Dramski umjetnik Rade Šerbedžija te trubljač i skladatelj Petar Obradović dobitnici su nagrade "Orlando" za najuspješnija ostvarenja u dramskom i glazbenom dijelu programa 71. Dubrovačkih ljetnih igara.
Dramski umjetnik Rade Šerbedžija te trubljač i skladatelj Petar Obradović dobitnici su nagrade "Orlando, koju je za najuspješnija ostvarenja u dramskom i glazbenom dijelu programa 71. Dubrovačkih ljetnih igara dodijelio HRT u atriju dubrovačke palače Sponza.

Nagradu Grand Prix "Orlando za sveukupni doprinos pripala Dubrovačkom simfonijskom orkestru.

Rade Šerbedžija nagrađen je za ulogu Georgea u predstavi "Tko se boji Virginije Woolf" Kazališta Ulysses i Beogradskog dramskog pozorišta, dok je Petar Obradović nagradu zaslužio za glazbena djela izvedena u tri prilike na ovogodišnjim DLJI.

- Počašćen sam nagradom na najblistavijem festivalu, možda i na svijetu. Sjećam se svih velikih dramskih i svjetskih glazbenih umjetnika koji su prošli ovom blistavom scenom. Kazalište je kolektivna umjetnost pa ova nagrada jednako pripada mojoj Katarini Bistrović, kao i svima koji su pomogli ostvarenju predstave. Čestitam i vodstvu Dubrovačkih ljetnih igara i ministrici Obuljen Koržinek da ovu svijetlu točku održe i u teškim vremenima, istaknuo je Šerbedžija.

- Zahvaljujem na nagradi koja me čini posebno sretnim i zadovoljnim, a zadovoljstvo raste spoznajom da u ovom nisam bio sam te da nagradu ne bih dobio da nisam bio okružen sjajnim glazbenicima Trio Eusebius, Kvartet Papandopulo i glazbeni ansambl Dubrovnik na glazbenoj hridi. Radujem se budućim glazbenim okupljanjima, poručio je Obradović.

Dodijeljena je i Grand Prix nagrada "Orlando", za osobit doprinos ostvarenju cjelokupnog programa Dubrovačkih ljetnih igara u jednoj ili više festivalskih godina, a dobio ju je Dubrovački simfonijski orkestar.

Uz nagrađene, okupljenima se obratio i glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić.

O dobitnicima su odlučivali tročlani ocjenjivački sudovi, a njihov rad pratilo je peteročlano Vijeće nagrade. Nagrada "Orlando" ustanovljena je 1976. godine. Do 1991. godine pokrovitelj je bio informativno-politički mjesečnik "Izbor", a pokroviteljstvo je 1992. godine preuzela Hrvatska radiotelevizija (HRT).

Nagrada "Orlando", rad kipara Josipa Poljana, u obliku je statue, replike Orlandova stupa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!