Nagrada Propeler Motovuna filmu "Užitak" Ninje Thyberg

31.07.2021.

20:10

Autor: Hina/HRT/D.S.

 Igor Mirković, direktor festivala

Igor Mirković, direktor festivala

Foto: Srecko Niketic / PIXSELL

Najbolji film ovogodišnjeg Motovun Film Festivala je film "Užitak" redateljice Ninje Thyberg koji je osvojio glavnu nagradu Propeler Motovuna, dok je nagradu žirija kritičara FIPRESCI osvojio film "Tvornice radnicima" redatelja Srđana Kovačevića, objavio je Festival.

U žiriju ovogodišnjeg festivala bili su srbijanski redatelj Bojan Vuletić, autor serije "Porodica" o konačnom padu Slobodana Miloševića, švicarska redateljica Andrea Štaka i hrvatski redatelj Jure Pavlović.  


U svom dugometražnom prvijencu "Užitak" redateljica Ninja Thyberg vodi nas na putovanje američkom porno industrijom kroz lik mlade Šveđanke Belle koja ima 19 godina i velike snove, a zna i kako ih ostvariti.


Film "Tvornice radnicima" koji je osvojio nagradu žirija kritičara FIPRESCI, kako navode, portret je zajednice koja udružuje snage kako bi zaštitila svoj rad ali i žrtvi koje je prisiljena podnijeti na putu prema cilju. U žiriju nagrade FIPRESCI bili su Igor Angjelkov, Hrvoje Pukšec i Muanis Sinanović.  


FIPRESCI je najstarije i najuglednije društvo filmskih kritičara koji objedinjuje članove iz pedesetak zemalja svijeta. Nagrada društva, koju dodjeljuje njegov međunarodni žiri filmskih kritičara, stekla je iznimnu popularnost među filmskim autorima, a Motovun Film Festival bio je trideset i sedmi na popisu uglednih filmskih festivala na kojima se dodjeljuje nagrada FIPRESCI.


Sjajne filmske križaljke donio je ove godine i popularni program 'Motovunski kratki' za čijeg je pobjednika proglašen film "Armadilla" redatelja Gorana Jovanovića dok je posebno priznanje u istoj konkurenciji dobio belgijski film "Stephanie" redatelja Leonarda van Dijla. Nagradu "Corto Montonese" za najbolji hrvatski kratki film osvojio je film "Mekana bića" redateljice Ivane Škrabalo.


U pet dana festivala u Motovunu je prikazano više od sto filmova, a motovunsko brdo pohodili su brojni filmski autori dok su organizatori festivala istaknuli da je i ovogodišnji festival donio sjajna ostvarenja kao rezultat cjelogodišnjeg truda. 


Nagrade će dobitnicima biti dodijeljene na svečanosti u kinu Trg u Motovunu nakon toga slijedi projekcija filma "Rijetke zvjerke".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!