Nagrada publike 25. Sanjanja knjiga Maši Kolanović

15.12.2019.

21:12

Autor: Jana Radić/T.V./V.M./Hina/HRT

Maša Kolanović

Maša Kolanović

Foto: - / -

Nagradu publike ‘Libar za vajk’ ove je godine osvojila knjiga ‘Poštovani kukci i druge jezive priče’ Maše Kolanović, a čitateljska nagrada pripala je Neviji Matošević. Dodjelom nagrada u nedjelju navečer je završen 25. Sa(n)jam knjige u Istri.
Nagradu publike ‘Libar za vajk’ ove je godine osvojila knjiga ‘Poštovani kukci i druge jezive priče’ Maše Kolanović, a čitateljska nagrada 'Dr. Ivo Borovečki' pripala je Neviji Matošević, a čijom je dodjelom u pulskom Domu hrvatskih branitelja u nedjelju navečer završen ovogodišnji 25. Sa(n)jam knjige u Istri.

'Libar je za vajk' - knjiga za zauvijek, ostat će zapamćena kao izniman doprinos književnosti, a sajamska je publika glasala među petnaest naslova koje su odabrali knjižari.

- Doista sam ugodno iznenađena, za današnji dan, nedjelju, sam imala sasvim druge planove, ali sam evo doputovala na sajam sa svojom prstenovom družinom. Jako sam sretna zbog ove nagrade. Ovo je moja, zapravo, prva prava književna nagrada i neopisivo mi je drago što ona upravo dolazi od čitatelja, izjavila je Maša Kolanović.

'Poštovani kukci i druge jezive priče’ Maše Kolanović, u nakladi Profil knjige, je zbirka grotesknih priča kojima, kako se čulo na dodjeli, autorica tekstom i crtežima oblikuje onaj sablasni i teško izrecivi višak materijalne strane ljudske egzistencije, dok smještanjem priča u razdoblje tranzicije u Hrvatskoj dodatno pojačava njihov jezivi efekt.

Nagradu, staklenu skulpturu autora Mauricija Ferlina i sedam tisuća kuna, koje osvajaju i nakladnik i autor knjige, u Puli je osobno primila književnica Maša Kolanović uz Adrianu Pitešu, urednicu naklade Profil knjiga.

Nagradu ‘Libar za vajk’ pulski Sajam utemeljio je prije pet godina i danas je, ocijenjeno je, prepoznata kao važna nagrada koja ukazuje na iznimna dostignuća hrvatskih nakladnika.

Publika pulskog Sajma birala je knjigu za koju vjeruje da se zbog svoje vrijednosti zaslužuje čuvati za vajk, zauvijek. Dosadašnji dobitnici ove nagrade bili su Miljenko Jergović (‘Sarajevo, plan grada’), Olja Savičević Ivančević (‘Pjevač u noći’), Orhan Pamuk (‘Čudno je u mojoj glavi’) i Ješa Denegri (‘Gorgona’).

Čitateljska nagrada 'Dr. Ivo Borovečki', koja nosi ime znamenitog pulskog radiologa, utemeljena je prije šest godina i dodjeljuje se najčitatelju Sajma, a ove je godine pripala Neviji Matošević, dugogodišnjoj fizioterapeutkinji pulske bolnice koju kroz život u nijednom trenutku nisu zaustavili kronični problemi s vidom.

Danas vitalna umirovljenica redovito čita knjige tiskane na Braillevom pismu ili sluša knjige u mp3 formatu koji je naslijedio audiokasete i magnetofonske vrpce s kojima je sve krenulo 1964. godine.

Četvrt stoljeća pulski je sajam posvećen autorima i njihovoj publici i u tome je tajna njegove dugovječnosti i popularnosti. Ove godine posjetilo ga je čak 60 tisuća ljudi.

- Osjetila sam prvi put da je Pula preuzela Sa(n)jam knjige u Istri, i to je najveći kompliment koji netko koji nešto radi može doživjeti, poručila je direktorica sajma Magdalena Vodopija.

U Pulu je dopremljeno četrdeset tona knjiga. U posljednjim satima, pred zatvaranje, knjige su se još kupovale. Evo odabira nekih posjetitelja: 'Kako iscijeliti bolove u leđima' - u mojim godinama treba vam takva knjiga; Žmegač, tražio sam 'Četiri grada', ali kako je to sve otkupljeno, znači da nam publika još uvijek ima ukusa; knjiga je popularan poklon, smatraju zadovoljni kupci knjiga.

Voditeljica sajamske prodaje Vlatka Balinčić kaže da su ove godine najtraženije i najprodavanije knjige bile djela pulskih autora i autora koji pišu o gradu Puli, kao i knjige koje su bile promovirane na predstavljanjima.

Pripreme za iduću godinu već su počele. Središnja tema sajma 2020. godine bit će - zemlja.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!