Nagrada serijalu "Novi susjedi"

30.09.2021.

14:15

Autor: HRT

Ekipa serijala Novi susjedi

Ekipa serijala Novi susjedi

Foto: HTV / HRT

Novi susjedi (New Neighbours), dokumentarni EBU koprodukcijski serijal osvojio je nagradu Martine Filippi na 40. URTI Grand Prix festivalu. Međunarodni stručni žiri iz Belgije, Kameruna, Gabona, Kosova, Maroka, Portugala i Rumunjske nagradio je izvrsnost i originalnost. Serijal Novi susjedi pokrenuli su HRT-ova novinarka Daniela Draštata te njezin nizozemski kolega Frans Jennekens s javne televizije NTR/NPO unutar EBU-ove stručne skupine za multikulturu.

Logo dokumentarnog EBU koprodukcijskog serijala

Logo dokumentarnog EBU koprodukcijskog serijala

Foto: Novi susjedi / EBU

Devet javnih televizija iz Portugala, Španjolske, Belgije, Nizozemske, Slovenije, Češke, Italije, Njemačke i Hrvatske snimali su priče o izazovima integracije izbjeglica, tražitelja azila i azilanata te složenim odnosima "novih" i "lokalnih" susjeda.

U svojoj trećoj sezoni (2019.) serijal je prerastao u EU projekt te je angažirao veći broj organizacija civilnog društva koje se bave medijima zajednice te medijskim treninzima u području multikulture.

Zanimljivo, nagrada stiže samo tri dana uoči otvorenja Kuće nade u Zagrebu. Kuća nade je preuređena policijska postaja koja u petak, 1. listopada, dvije godine nakon planiranog roka, postaje centar za programe pomoći i podrške marginaliziranim i ranjivim skupinama.

video thumb

A baš se kućom koja je prije dvije godine bila mjesto žučnih rasprava oko osjetljivog pitanja: žele li stanovnici Gajnica izbjeglice u svom kvartu ili ne, bavio HRT-ov film iz nagrađenog serijala.

Film "Kuća nade" potpisuju Nebojša Slijepčević, redatelj i snimatelj te Daniela Draštata, urednica, scenaristica i izvršna producentica cijelog serijala, a kreativni tim čine i producentica Ana Šaronja te montažer Filip Karabelj. Film "Kuća nade" je u sklopu serijala Novi susjedi osim na HRT-u, prikazan na mnogim europskim televizijama, konferencijama i festivalima.


Serijal je dostupan na platformi hrti.hr te na www.newneighbours.eu.

Iz hrvatskog filma "Kuća nade" Nebojše Slijepčevića i Daniele Draštata

Iz hrvatskog filma "Kuća nade" Nebojše Slijepčevića i Daniele Draštata

Foto: HTV / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!