Nagrada Stjepan Šulek skladatelju i dirigentu Ivanu Josipu Skenderu

17.01.2018.

13:28

Autor: Mira Marenić Toljan / V.M.

default error photo
Nagradom Stjepan Šulek od 1993. godine naizmjenično se nagrađuju skladba jednog skladatelja i izvedba jednog violinista.
Nagradom Stjepan Šulek od 1993. godine naizmjenično se nagrađuje skladba jednog skladatelja i izvedba jednog violinista.

Već 25 godina se na spomendan smrti velikog skladatelja, dirigenta, violinista i glazbenog pedagoga Stjepana Šuleka, koji je ostavio neizbrisiv trag u hrvatskoj glazbi 20. stoljeća, dodjeljuje nagrada koja simbolično ostvaruje maestrovu posljednju želju da se pomažu i potiču mladi skladatelji i violinisti.

Za najbolju skladbu 2017. godine – Phantasmagoriu, nagrađen je Ivan Josip Skender. To je jedan opis sna od 8 stavaka. Tako je sam skladatelj obrazložio svoje djelo. On je, dakle, imao određeni program koji je slijedio u komponiranju, ali taj program nije vidljiv iz naslova pojedinih dijelova skladbe,  komentira predsjednik Fondacije Stjepan Šulek Haris Nonveiller.

Ivan Josip Skender dobro je poznat glazbenoj javnosti kao skladatelj i dirigent, a djelo za koje mu je pripala Šulekova nagrada nastalo je prema narudžbi Muzičkog biennala Zagreb u sklopu kojega ju je praizvela Zagrebačka filharmonija.

To je moja dosad najveća simfonijska skladba koja je zapravo poluprogramski koncipirana i nekako je moja igra s bojama orkestra,  ističe laureat Ivan Josip Skender čije su skladbe bile izvođene u gotovo svim europskim zemljama, te u SAD-u, Kanadi i Meksiku, a bio je i prvi skladatelj - predstavnik Hrvatske na Europskom multimedijskom festivalu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!