16:00 / 05.03.2020.

Autor: V.M./HRT

Nagrada UHA-e HRT-ovoj emisiji 'Stvarnost prostora'

-

-

Foto: - / -

Emisija Hrvatskoga radija 'Stvarnost prostora' laureat je Nagrade 'Neven Šegvić' koju Udruženje hrvatskih arhitekata dodjeljuje za publicistički, kritički, znanstveno‐istraživački i teorijski rad na području arhitekture.
Emisija Hrvatskoga radija 'Stvarnost prostora' laureat je Nagrade 'Neven Šegvić' koju Udruženje hrvatskih arhitekata dodjeljuje za publicistički, kritički, znanstveno‐istraživački i teorijski rad na području arhitekture. Proglašenje pobjednika bilo je sinoć, 7. ožujka, na izložbi u Dioklecijanovim podrumima u Splitu.

Radijsku emisiju 'Stvarnost prostora', koja se na Trećem programu Hrvatskoga radija emitira od 2012.godine, uređuje Evelina Turković, a kao autori su sudjelovali Ana Dana Beroš, Tomislav Pavelić, Marko Sančanin, Mira Stanić, Vesna Vuković i Frano Petar Zovko.

- Proliferacija najrazličitijih načina diseminacije informacija, određenih prvenstveno sveopćom dominacijom kriterija vizualne prepoznatljivosti i trenutačne dostupnosti odrazila se i na suštinsku promjenu načina predstavljanja, promišljanja, pa i čitanja arhitekture, stoji u obrazloženju nominacije.

Pronašavši utočište u pomalo anakronom mediju radija, nastavlja se u obrazloženju, a možda i time lišena pritiska s kojim se klasični mediji sve teže nose, arhiva emisije 'Stvarnost prostora' je kroz već osmogodišnji kontinuitet tjednog emitiranja prerasla u vrijedan repozitorij relevantnih doprinosa najširem spektru tema vezanih uz arhitekturu te javni i društveni prostor.

- Ova polusatna emisija prkosi ograničenjima medijskog formata i kroz razgovore s relevantnim protagonistima, kritičke prikaze ili prijevode vrijednih teoretskih tekstova otvara široko diskurzivno polje od presudne važnosti za ozbiljno promišljanje suvremene arhitekture, obrazlaže ocjenjivački sud UHA-e.

Kroz tematske cikluse posvećene, primjerice, prostornim i stambenim politikama, proizvodnim odnosima u arhitekturi i na gradilištu, arhitektonskom izdavaštvu i obrazovanju, feminističkoj kritici gradskog i stambenog prostora, odnosima arhitekture i ideologije, zaključuje se u obrazloženju, grupa autora emisije stvorila je i stvara sigurni prostor teorijskog, kritičnog i praktičnog promišljanja prostora.

Uz 'Stvarnost prostora' za Nagradu 'Neven Šegvić' bili su nominirani su 'Kratka autobiografija Škole arhitektonskog fakulteta – 100 godina izobrazbe arhitekata' autora Andreja Uchytila i Melite Čavlović u izdanju Hrvatskog muzeja arhitekture u Zagrebu te časopis 'Mjera' glavne urednice Divne Antičević u izdanju Društva arhitekata Dubrovnik.

Nagradu ‘Viktor Kovačić’ za životno djelo dobio je Radovan Tajder – arhitekt koji je 'samo utjelovljenje bezvremene jednostavnosti prostorne koncepcije i arhitektonske forme per se koja se oslanja na ono najbolje od Zagrebačke škole arhitekture'.

Popis svih dobitnika godišnjih nagrada Udruženja hrvatskih arhitekata možete pronaći na mrežnim stranicama UHA-e.

Godišnja izložba UHA-e realizira se u suradnji s Društvom arhitekata Splita (DAS), a otvorenje izložbe, kao i dodjela nagrada, održani su sinoć u prostoru Podruma Dioklecijanove palače u Splitu. Izložba ostaje otvorena do 21. ožujka.

Arhiv emisije 'Stvarnost prostora' nalazi se u Slušaonici Trećeg programa Hrvatskoga radija:
Stvarnost prostora

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!