10:15 / 10.10.2020.

Autor: Maroje Vučičević/Dnevnik/IMS/HRT

Nagrade posebnog izdanja ZagrebDoxa

Marin Tironi/PIXSELL

Marin Tironi/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Veliki pečat, najvažnija nagrada u u međunarodnoj konkurenciji, pripao je filmu "Pjena" o maloj, ali ustrajnoj zajednici koja živi u polunapuštenom gradu na obalama Arktičkoga oceana.
Nakon što je proljetos zbog epidemije bio otkazan, naš najpoznatiji festival dokumentarnoga filma, ZagrebDox, ovog se tjedna ipak održao, i to pred publikom u zagrebačkom Studentskom centru. Posjećenost je, s obzirom na okolnosti i ograničenja, bila izvrsna. Večeras smo saznali i tko su nagrađeni...

Veliki pečat, najvažnija nagrada u u međunarodnoj konkurenciji, pripao je filmu "Pjena" o maloj, ali ustrajnoj zajednici koja živi u polunapuštenom gradu na obalama Arktičkoga oceana.

- Konačno mogu objasniti svojoj majci što sam radio sve ove godine. Ovo je velika čast za mene i ekipu. Nažalost ne možemo biti s vama sada, ali siguran sam da će sve brzo završiti. Ostanite zdravi, kaže Ilya Povolotskiy, najbolji film u međunarodnoj konkurenciji.

Najbolji film u regionalnoj konkurenciji je rumunjsko-finsko-njemačka koprodukcija "Naš dom u divljini". 

- Nisam ni sanjao da će naš film osvojiti jednu od najvažnijih nagrada na ovome sjajnom festivalu. Posebno želim zahvaliti ekipi koja je u ovim vremenima, kada se sve čini toliko nestvarno, uspjela napraviti festival, rekao je Radu Ciornicuc, najbolji film u regionalnoj konkurenciji.

Posebno priznanje u međunarodnoj konkurenciji ide "Uzornom vladanju"
Audriusa Mickevičiusa i Nerijusa Mileriusa. Film daje zanimljiv pogled na paradoks zatvorenika osuđenih na doživotne kazne, koje vodi vjera u pozitivne promjene.

- Pozdrav Zagrebdoxu. Jučer nakon nacionalne premijere ovdje u zatvoru Lukiškės, gdje je film i sniman, doznali smo za ovo priznanje. To nam je iznimno važno jer pokazuje da film ima ne samo nacionalnu nego i univerzalnu vrijednost, navodi Nerijus Milerius, posebno priznanje u međunarodnoj konkurenciji.

Posebno priznanje osvojio je naš Đuro Gavran za film "Jedna od nas" o seksualnom zlostavljanju.

- Jako mi puno to znači nakon četiri godine rada i izlaska filma u trećem pokušaju sa trećeom premijerom da se napokon održi pred publikom, rekao je Đuro Gavran, posebno priznanje u regionalnoj konkurenciji.

Ovogodišnji dobitnik nagrade Mojoj generaciji oskarovac je i višestruki dobitnik nagrade Emmy, Alex Gibney za film "Građanin K", ali i cjelokupan opus.

- Hvala vam velika, jako mi je žao što nisam osobno s vama. Ovo je vrijeme teško za sve nas - nadam se da se uskoro vidimo u Hrvatskoj, ističe Alex Gibney, dobitnik Nagrade Mojoj generaciji.

Zanimljivo je da se na festivalu samo jedan film bavio pandemijom, što se može promijeniti za samo pola godine, kada je na rasporedu novi Zagrebdox.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!