Nagrade Subversive film festivala Palestinki i Brazilcima

22.05.2023.

10:03

Autor: Vijesti iz kulture/Hina/HRT/V.M.

Subversive film festival

Subversive film festival

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Filmovi "Sakupljači bilja" Jumane Manne i "Suho tlo u plamenu" Joane Pimente i Adirley Queirós pobjednici su ovogodišnjeg izbora za najbolji dokumentarni i igrani film Subversive film festivala održanog u nedjelju.

Dokumentarni film palestinske redateljice Jumane Manne "Sakupljači bilja" prati protagoniste koji beru divlje biljke ignorirajući izraelski zakon kojim se to zabranjuje. Film, kako kaže stručni žiri, nudi nov pogled na ratni sukob između Izraela i Palestine time što u prvi plan stavlja svakodnevicu Palestinaca u nastojanju da izbjegne klišeje.

Brazilski film "Suho tlu u plamenu", koji je osvojio nagradu u kategoriji igranog filma, bavi se borbom protiv širenja ideja bivšega brazilskoga predsjednika Jaira Bolsonara i dolaskom novog, opasnog društvenog poretka iz favela.

- Film je odabran zbog toga što granice između dokumentarnosti i glume u njemu nisu jasno definirane, objasnio je žiri.

Posebna priznanja dobili su dokumentarac "Knit's Island" u kojemu autori Ekiem Barbier, Guilhem Causse i Quentin L'helgoualc'h istražuju virtualni svijet online igre preživljavanja, te politička screwball-komedija Alaina Guiraudieja "Ničiji junak", igrani film koji subverzivno ispituje politički moral i očekivanja gledatelja.

Pobjednike su proglasili članovi žirija Nino Kovačić i Peter Grabher.

Filmski dio festivala službeno je zatvorila direktorica festivala Dina Pokrajac, koja je naglasila da Subversive forum i drugi popratni sadržaj festivala traju još tjedan dana, do 29. svibnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!