14:42 / 12.03.2020.

Autor: Inja Svetl/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

Nagrađena praška instalacija I.M.Klifa u Laubi

-

-

Foto: - / -

‘Klizanje u nepoznato’ - naziv je multimedijske instalacije Ivana Marušića Klifa s kojom je Hrvatsku prošle godine predstavljao na Praškom kvadrijenalu scenografije i scenskog prostora.
‘Klizanje u nepoznato’ - naziv je multimedijske instalacije Ivana Marušića Klifa s kojom je Hrvatsku prošle godine predstavljao na Praškom kvadrijenalu scenografije i scenskog prostora.

U nepoznato je Klif otklizao uspješno - i osvojio nagradu Excellence in Performance Design. Nagrađenu instalaciju zagrebačka publika može premijerno vidjeti u Laubi - Kući za ljude i umjetnost.

U velikoj kutiji, u sredini Laube - komorna senzacija: Ivan Marušić Klif s najbližim suradnicima osmislio je multimedijsku instalaciju, reintrepetirajući svoje scenografije kazališnih predstava i jedne instalacije, koje su nastale u posljednjih nekoliko godina.

Te se kazališne scenografije temelje na najrazličitijim digitalnim slikama, statičnim i pokretnim videoprojekcijama, svjetlu, glasovima, sjenama, glazbi.

- Radim s videom, s pokretnom slikom i imam jedan nestandardan pristup. Nisam klasični scenograf jer nikad ne radim projekte, ja, zapravo, na objekte projiciram sliku i time mijenjam arhitekturu prostora, objašnjava Ivan Marušić Klif.

- Pokušavamo određene projekte koji pripadaju mahom kazalištu prikazati u izložbenom mediju na efektniji način, dodaje koautor koncepta instalacije, kustos Marko Golub.

Bilo je zanimljivo, kaže, pak, kazališni kritičar Igor Ružić, smišljati kako ovaj projekt predstaviti, a da ne ispadne da je likovna umjetnost: Meni se čini da je upravo u tome ovaj paviljon uspio, da je pokazao igrivost onoga što Klif radi. On je sve što je u predstavama bilo premontirao, sav materijal,svaku sličicu i radio je ponovno kolaž, komentira Ružić.

Unutrašnjost instalacije ‘Klizanje u nepoznato’ audiovizualni je doživljaj  - i za publiku koja je gledala spomenute predstave i za one koji se s njima, na novi način, u Laubi susreću prvi put. Instalacija se može vidjeti do 16. ožujka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!