11:24 / 20.04.2018.

Autor: V.M./T.Dž.Š./HRT

Nagrađivana talijanska književnica Francesca Melandri u Zagrebu

Francesca Melandri

Francesca Melandri

Foto: - / -

Jedna od ponajboljih suvremenih talijanskih književnica Francesca Melandri, koja je svojim prvijencem 'Eva spava' osvojila i publiku i kritiku, nastupila je na tribini Razotkrivanje u Talijanskom kulturnom institutu u Zagrebu.
Jedna od ponajboljih suvremenih talijanskih književnica Francesca Melandri, koja je svojim prvijencem 'Eva spava' osvojila i publiku i kritiku, nastupila je na tribini Razotkrivanje u Talijanskom kulturnom institutu u Zagrebu.

Hrvatski čitatelji već su je imali priliku upoznati 2014. godine kada je objavljen prijevod njezina drugog romana 'Viši od mora', a sada se u Zagreb vratila predstaviti upravo svoj prvijenac.

Malo je talijanskih romana koji tako uspješno i na iznenađujući način kombiniraju šire teme poput nacionalne povijesti te veze sjevera i juga s osobnim dramama povezanima s obitelji, ljubavlju i ambicijom - tako je kritika dočekala roman prvijenac Francesce Melandri, a publika potvrdila da je riječ o uspješnom receptu za uspjeh.

Kada sam počela pisati roman 'Eva spava', mislila sam da ću napisati priču o djevojčici Evi koja odrasta bez oca i želi ga pronaći. Znala sam da će radnja biti smještena u specifičnu talijansku regiju Južni Tirol u kojoj sam odrasla,  kaže Francesca Melandri.

Iako je mislila da će Tirol biti samo pozadina, kada je počela istraživati, ostala je osupnuta svime što je doznala: Riječ je doista o vrlo zanimljivoj i kompleksnoj povijesnoj i političkoj regiji o kojoj se ne zna gotovo ništa osim da ima lijepa skijališta. Tada sam shvatila da je moja početna ideja da ispričam priču te djevojčice zapravo idealna da paralelno ispričam i tu povijesnu priču koju su živjeli njezini preci i samim time umnogome odredili i nju samu,  istaknula je Melandri.

Snažna je to priča i o odnosu majke i kćeri, snažnoj povezanosti, pogreškama i ljubavi: Iako se roman zove 'Eva spava', prava protagonistica zapravo je njezina majka Gerda. Jedna snažna žena koju život nije mazio, koja je dobila dijete izvan braka u maloj, tradicionalnoj sredini i koja je, boreći se za život, morala očvrsnuti toliko da je kćeri uskratila onu iskonsku majčinsku emociju koja je Evi silno nedostajala,  objašnjava Melandri.

Iako se roman zove 'Eva spava', Eva zapravo ne uspijeva usnuti. San je također mnogoznačan i važan dio romana, zaključila je Melandri, a njezin hrvatski izdavač Seid Serdarević dodao je: 'Eva spava' je bez sumnje jedan od najzanimljivijih suvremenih talijanskih romana, a autorica je tim djelom pokazala da zna napisati zanimljivu priču i spojiti povijest i fikciju.

I dok će hrvatski čitatelji uživati u njezinu prvijencu, Francesca Melandri prošle je godine završila svoj treći roman 'Sanque giusto' koji je, ekskluzivno doznajemo, ušao u izbor za najugledniju talijansku književnu nagradu 'Strega'.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!