Nagrađivani ukrajinski glazbenik Maxim Rysanov nastupio je u Lisinskom

10.03.2022.

21:26

Autor: Antonia Ćosić/Senka Vidaković/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Maxim Rysanov nastupio u Lisinskom

Maxim Rysanov nastupio u Lisinskom

Foto: Dnevnik / HRT

Jedan od najpoznatijih i najtraženijih klasičnih glazbenika današnjice - nagrađivani Maxim Rysanov - stigao je u Zagreb. Iako živi u Budimpešti, podrijetlom je iz Ukrajine, gdje i danas živi dio njegove obitelji. Večeras nastupa sa Simfonijskim orkestrom HRT-a u Lisinskom. HRT-ova novinarka Antonia Ćosić rekla je u središnjem Dnevniku HTV-a da je koncert počeo vrlo emotivno zbog trenutne situacije u Ukrajini. 

Rysanov je rođen u Kramatorsku, a 2014. godine ispred njegove rodne kuće pala je bomba, zbog čega je molio obitelj da se preseli u ostale dijelove Ukrajine.

Njegov otac rođen je u Moskvi, pa Maxim Rysanov i u Rusiji ima dio rodbine. Jedan od najpoznatijih i najtraženijih klasičnih glazbenika današnjice naglasio je da iako živi u Budimpešti, vrlo je nervozan zbog situacije u svojoj zemlji, te svakodnevno razgovara s rođacima o stanju u Ukrajini.

Istaknuo je kako se nada da će uspjeti prenijeti moć koju osjeća u glazbi. No, što je sve proživio? 


- To je teško pitanje, ne mogu točno opisati što sve proživljava čovjek čiji su najbliži članovi obitelji zarobljeni u ratu. Dio rodbine u zadnji čas pobjegao je iz Kijeva na zapad Ukrajine, gdje se sad skrivaju. Prvi tjedan rata bio sam onesposobljen, nisam mogao raditi niti se pripremati za ovaj koncert. Sada osjećam kao da mi ova glazba pomaže, i to ne samo meni - nego mnogima, poručio je violist i dirigent Maxim Rysanov.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!