16:40 / 12.02.2019.

Autor: Tamara Džebić Šaljan/V.M./Hina/HRT

Najavljeno slavljeničko 15. izdanje festivala ZagrebDox

Foto: Samir Cerić Kovačević/ZAGREBDOX

Foto: Samir Cerić Kovačević/ZAGREBDOX

Foto: - / -

ZagrebDox je za svoje 15. izdanje, koje će se održati 24. veljače do 3. ožujka u Kaptol Boutique kinu, pripremio projekcije 104 dokumentarna filma u 16 programa, od čega će se njih 37 natjecati za nagrade u međunarodnoj i regionalnoj konkurenciji.
Međunarodni festival dokumentarnog filma ZagrebDox je za svoje slavljeničko, 15. izdanje, koje će se održati 24. veljače do 3. ožujka u zagrebačkom Kaptol Boutique kinu, pripremio projekcije 104 dokumentarna filma u 16 programa, od čega će se njih 37 natjecati za nagrade u međunarodnoj i regionalnoj konkurenciji.

Iako festival radimo od 2005. godine svaki put je nanovo uzbudljivo, ove godine smo pregledali više od 1700 filmova i pokušali za gledatelje izabrati ono najbolje,  rekao je Nenad Puhovski, direktor ZagrebDoxa, u na današnjem predstavljanju ovogodišnjeg bogatog programa.

Podsjetio je kako su na festivalu u proteklih petnaest godina bili svi značajniji dokumentaristi iz Hrvatske, od doajena do mlađih, te mnogi istaknuti autori iz regije i svijeta, čime je ZagrebDox postao središtem dokumentarizma grada, države i regije.

Tijekom godina su ga posjetili i mnogi iz 'nefilmskog' svijeta, od politike do estrade, od Mesića i Manolića do Severine. To je dosta čudno jer smo neglamurozan festival, što znači da smo napravili festival na kojemu će svatko pronaći nešto za sebe, naša publika nije tipična, već vrlo raznolika,  ustvrdio je Puhovski.

Dosad prikazanih ukupno oko 2020 filmova pogledalo je oko 290 tisuća ljudi, a njegov je važan dio i edukacijski program ZagrebDox Pro putem kojega je festival sudjelovao u razvijanju 169 projekata iz 32 zemlje, a njih više od 45 posto su i dovršeni.

Na festivalu je ukupno radilo više od 400 ljudi, a bilo je tu i više od 1200 volontera. Jesmo rasli, ali ne previše, jer nije stvar u rastu nego u kvaliteti i to pokušavamo održati,  istaknuo je Puhovski.

Gotovo polica filmova izabranih u međunarodnu konkurenciju napravili su mladi autori, do 35 godina što najavljuje trend smjene generacija na svjetskoj dokumentarističkoj sceni.

Među njima su i dva kandidata za Oscara, 'U procijepu' Binga Liua, atmosferični doku-hit sa Sundancea o američkim skejterima na pragu zrelosti koji je dosad osvojio 51 nagradu te britanski kratkometražni hibridni dokumentarac 'Crna ovca' Eda Perkinsa o mladiću koji izabire neobičan način da se bori s rasnim nasiljem.

Među mlade autorice spada i Alexandria Bombach, prošlogodišnja dobitnica nagrade za režiju na Sundanceu, koja predstavlja film 'Na njezinim plećima' o Nadiji Murad, aktivistici za prava Jazida koja je nakon što je preživjela genocid i seksualno ropstvo preuzela ulogu ambasadorica zlostavljanih žena.

Festival otvara danski dokumentarni film Cille Hannibal, 'Te noći smo pali', dirljiva osobna priča o žalovanju i gubitku voljene osobe, a intimnu atmosferu donosi i Anna Kryvenko s filmom 'Moj neznani vojnik' o dugogodišnjoj obiteljskoj tajni, praujaku koji je 1968. godine ušao u Prag kao okupator.

Međunarodna konkurencija donosi niz filmova već nagrađivanih na prestižnim svjetskim festivalima, od Venecije i IDFA-e do Sundancea i Cannesa. Prikazat će se i za Oscara nominiran dokumentarac o afroameričkoj zajednici u Alabami 'Okrug Hale jutros, večeras' RaMella Rossa, nagrađen i na festivalima Full Frame i Sundance, a nakon nagrada na Tribeci i Visions du Réel tu je australsko-njemački 'Otok gladnih duhova' Gabrielle Brady o prihvatnom centru za ilegalne imigrante na Božićnom otoku usred Indijskog oceana.

Regionalna konkurencija predstavlja premijerno novi dokumentarac Gorana Devića, 'U ime Republike Hrvatske', koji prati Marka Franciškovića u pokušaju predstavljanja radikalnog političkog programa i pravosudno-psihijatrijskoj reperkusiji koja je uslijedila nakon toga.

Uz Devićev dokumentarac, za Veliki pečat u regionalnoj konkurenciji natjecat će se još tri hrvatska naslova - redateljice Marija Ratković Vidaković i Dinka Radonić potpisuju hrvatsko-švedsku koprodukciju 'IKEA for YU', a tu su i 'Na kraju tame' Ranka Paukovića i 'Susjedi' Tomislava Žaje.

ZagrebDox tradicionalno donosi niz popularnih službenih programa: Biografski dox, Glazbeni globus, Happy Dox, Kontroverzni dox, Majstore doxa, Stanje stvari, Teen Dox, ADU Dox i Factumentarce, a bit će tu i poseban program Slow Dox koji nudi posebnu vrstu doživljaja u filmovima koje odlikuju dugi kadrovi, minimalizam, opservacija i malo ili gotovo ništa radnje.

Ovogodišnja retrospektiva je posvećena Sergeju Loznici, jednom od najistaknutijih europskih dokumentarista današnjice i žestokom kritičaru ruske politike, dok će u sklopu Autorske večeri biti prikazan izbor filmova nagrađivanog hrvatskog redatelja Nebojše Slijepčevića.

Uz filmski program, festival priprema predavanja, razgovore s autorima te ZagrebDox Pro koji će predstaviti 12 dokumentarnih projekata u različitim fazama razvoja i produkcije iz 12 zemalja.

Pitching forum, središnje zbivanje programa ZagrebDox Pro otvoreno je za javnost, a održat će se i dva majstorska predavanja s cijenjenim autorima i redateljima, Želimirom Žilnikom i Sergejem Loznicom, i studija slučaja poznate filmske publicistice Mirjam Wiekenkamp (NOISE Film PR) pod nazivom 'Treba li vašem filmu PR?'.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!