Najbolja predstava Gavellinih večeri 'Petrijin vijenac' Ateljea 212

24.10.2019.

09:58

Autor: Z.T.K./V.M./Hina/HRT

-

-

Foto: - / -

Izvedbom slovenske komedije ‘Addamsovi’ izvan konkurencije zatvorene su 34. Gavelline večeri. Nagradu za najbolju predstavu odnio je ‘Petrijin vijenac’ beogradskog Ateljea 212.
Izvedbom slovenske komedije ‘Addamsovi’ izvan konkurencije zatvorene su 34. Gavelline večeri. Nagradu za najbolju predstavu odnio je ‘Petrijin vijenac’ beogradskog Ateljea 212.

Nagrada ‘Dr. Branko Gavella’ za najbolju predstavu 34. Gavellinih večeri pripala je predstavi ‘Petrijin vijenac’, atmosferičnoj kazališnoj rekreaciji romana Dragoslava Mihailovića iz 1975., koju je prosudbeno povjerenstvo ocijenilo kao ‘kompleksnu predstavu koja arhetipsku temu ženske sudbine kao paradigmatske žrtve ubojitog provincijalnog patrijarhata doslovno raspliće na sceni’ u ‘burnoj intimističkoj interpretaciji klasika srpske književnosti koja snažno iskoračuje iz uobičajenog repertoarnog kazališnog mainstreama’.

- Estetikom glumačke suigre, oslanjanjem na poetsku začudnost u scenskoj interpretaciji i sugestivnom dinamikom teatarske cjeline, predstava 'Petrijin vijenac' Ateljea 212 predstavlja odličan primjer visokog repertoarnog kazališta koje po svemu zaslužuje nagradu 34. Gavellinih večeri za najbolju predstavu u cjelini, stoji u obrazloženju prosudbenog povjerenstva kojeg je na dodjeli pročitala njegova predsjednica Biserka Ipša.

Nagradu je preuzela Milica Manojlović, jedna od tri glumice koje u predstavi utjelovljuju Petriju i ujedno kći Dragoslava Mihailovića. Zahvalila je na ‘divnoj nagradi, na tako značajnom festivalu i u sjajnoj konkurenciji’.

Nagrada za najbolju mušku ulogu pripala je Emiru Hadžihafizbegoviću za predstavu ‘Sjećaš li se Doli Bel’ sarajevskog Komornog teatra 55, a najbolju žensku ulogu odigrala je Nataša Matjašec Rošker u predstavi ‘Sumrak bogova’ Slovenskog narodnog kazališta iz Maribora.

- To nije naš prvi nastup na Gavellinim večerima, ni u Zagrebu. Imamo razmjenu Zagreb - Maribor i s HNK-om i s kazalištem Gavella, tako da... ne mogu reći da smo došli doma, ali na teren i pred publiku koju ipak nekako znamo, izjavila je dobitnica Nagrade za najbolju žensku ulogu Nataša Matjašec Rošker.

Bobo Jelčić nagrađen je za najbolju režiju ‘Tri sestre’, u produkciji zagrebačkog HNK: Mislim da sam radio sa sjajnim ansamblom i sa sjajnim glumcima koji su zapravo, skupa sa mnom, autori svega, rekao je Jelčić.

- Minuciozno izrežirano autorsko čitanje drame Antona Pavloviča Čehova, koje snažnom redateljskom intervencijom postaje ishodište za kolektivnu teatarsku igru propitivanja neprekidno brišući granice između onodobne fikcije i suvremene stvarnosti, ocijenio je žiri.

Od ukupno jedanaest predstava 34. izdanja Gavellinih večeri u službenoj ih je konkurenciji od 11. do 23. listopada prikazano deset, i to iz Ljubljane, Maribora, Splita, Beograda, Sarajeva, Zagreba i Varaždina, u odabiru programskog vijeća, koje su činili ravnatelj GDK Gavelle Dražen Ferenčina, izvršna producentica festivala Sonja Kovačić i glumac Enes Vejzović.

O nagradama za najbolju predstavu festivala, najbolju režiju, te mušku i žensku ulogu odlučivalo je tročlano prosudbeno povjerenstvo koje su ove godine činile glumica Biserka Ipša, redateljica Anica Tomić i novinarka Gea Vlahović.

Uručujući nagrade - skulpturu u bronci za najbolju predstavu i brončane reljefe s likom dr. Branka Gavelle za najbolju režiju, te mušku i žensku ulogu, ravnatelj Gavelle Dražen Ferenčina kazao je kako mu je velika čast što je festival ove godine imao priliku ugostiti renomirane kazališne kuće, umjetnike i umjetnice iz Hrvatske i susjednih država koji su zajedno sa svojim domaćinima i publikom pridonijeli stvaranju prave festivalske atmosfere u tome kazalištu.

Publika je snažnim pljeskom i ovacijama pozdravila izlazak na pozornicu Gavelle svih nagrađenih, a nakon proglašenja i dodjele nagrada na zatvaranju je izvan konkurencije izveden mjuzikl ‘Addamsovi’ Gradskog kazališta Ljubljana u režiji Aleksandra Popovskog.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!