Najbolji film 3. Rab Film Festivala "Murina"

22.08.2021.

21:56

Autor: T.V./HRT/Hina

Scena iz filma Murina

Scena iz filma Murina

Foto: Antitalent / RT Features

Najbolji film 3. Rab Film Festivala po ocjeni stručnog žirija je "Murina" Antonete Alamat Kusijanović, a publika je najboljim ocijenila film "Lihvar" Nemanje Ćeranića, objavljeno je u u nedjelju, na zatvaranju festivala.

Tročlani stručni žiri činili su autor dokumentarnih filmova, producent i direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski te glumice Nina Violić i Daria Lorenci Flatz. Prema njihovu obrazloženju, film "Murina" se bavi obiteljskim nasiljem i bolnim sazrijevanjem djevojke uz grubog oca, na vrlo nježan, meditativan, erotičan i poetičan način, kroz vrhunska glumačka ostvarenja i predivan vizualni identitet.

Žiri je dodijelio i specijalno priznanje dokumentarnom filmu Tihe K. Gudac "Žica", o migrantskoj krizi i događanjima na hrvatsko-slovenskoj granici. Kako je obrazložio žiri, film zaslužuje priznanje jer se bavi aktualnom temom migracija ne zauzimajući stav, prateći kompleksnost života na hrvatsko-slovenskoj granici, uz žilet-žicu. Film putem različitih stajališta poziva na dijalog i ljudskost, naveo je stručni žiri.

Publiku je pratila svečanost zatvaranja te igrani film "Jahači pravde", danskog režisera Andersa Thomasa Jensena, prikazan nakon svečanosti izvan konkurencije, s gledališta na obali i s plovila u uvali Prva Padova. Okupljene su pozdravili direktor festivala Robert Tomić Zuber i gradonačelnik Raba Nikola Grgurić.

U konkurenciji za nagrade bila su tri igrana filma i tri dokumentarna. Zbog epidemioloških okolnosti festival je organiziran u smanjenom opsegu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!