Najbolji je domaći film Magde Mas "Bite of paradise"

20.08.2022.

22:40

Autor: P.F./Hina

16. DORF

16. DORF

Foto: Festival / DORF

Dodjelom nagrada u Vinkovcima među kojima je nagrada za životno djelo u subotu je završio 16. Festival dokumentarnog rock filma tijekom kojega su gledatelji imali prigodu pogledati pet hrvatskih i jednu svjetsku filmsku premijeru.

Najboljim filmom u regionalnoj konkurenciji proglašen je domaći film Bite of paradise autorice Magde Mas, a posebno priznanje išlo je filmu "Vlajternativa itd." autora Ante Storića.

Nagrada za životno djelo DORF pripala je hrvatskom glazbenom velikanu Stjepanu Jimmyju Staniću dok je posebno DORF priznanje za doprinos undergroundu primio bosanskohercegovački glazbenik i umjetnik Damir Avdić.

- Festival je i ove je godine opravdao svoje postojanje, a posebice raduje što sve više mladih pronalazi značaj u ovome što radimo i prati nas na projekcijama, rekao je osnivač i umjetnički ravnatelj DORF-a Toni Šarić.

Na ovogodišnjem DORF-u prikazano je osam glazbenih dokumentarnih filmova iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Poljske i Velike Britanije, od kojih je pet imalo hrvatsku premijeru, uz jednu svjetsku premijeru. Tradicionalno, priređen je i popratni OFF DORF program, a uvodno su održane i 10. Antičke filmske večeri.

U regionalnoj konkurenciji svjetsku premijeru imali su domaći filmovi "Još uvijek slušam rock" Mateje Jagar i "Bite of paradise Magde Mas i "Vlajternativa itd." Ante Storića te slovenski i srpski filmovi "Zgodba Cantine Thrash" i "Uskrs, grad i rokenrol".

U žiriju su bili i Zoran Kubura, novinar, redatelj i koautor sa Bojanom Hadžiabdićem prošlogodišnjeg pobjedničkog DORF filma Indexi, Marijana Bošnjak, direktorica tvrtke Kinematografi Osijek, te Boris Sekulić, kipar, designer, filmski autor,

U programu Tajna povijest rocka hrvatsku premijeru doživio je pak britanski dokumentarni film "Rebel Dread" Williama E. Badgleya i poljski film "Easy Rider" Grzegorza Brzozowicza, a prikazan je i hrvatski film "Jimmy" autora Mladena Ćapina.

U popratnom, OFF DORF programu predstavljena je knjiga koju je preveo i priredio Saša Drach "Gore nego psetu - svijet po Mingusu" o legendarnom jazz velemajstoru Charlesu Mingusu, a posjetitelji su imali prigodu uživati i u razgovoru s Damirom Avdićem, ovogodišnjim laureatom DORF-a za doprinos undergroundu.

Šesnaesto izdanje DORF-a održano je u sklopu Filmskog tjedna u Vinkovcima u okviru kojega su održane i 10. Antičke filmske večeri. DORF je najstariji regionalni festival dokumentarnog glazbenog filma, kojeg od 2007. godine organizira Udruga ljubitelja filma RARE.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!