10:05 / 31.05.2021.

Autor: Vesna Mimica/Antonia Ćosić/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

Najprovokativniji naslovi Queer Zagreb sezone

Adrienne Truscott

Adrienne Truscott

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Iza nas je devetnaesta Queer Zagreb Sezona koja se ove godine održala u Zagrebačkom plesnom centru, Pogonu Jedinstvo i na zagrebačkim ulicama. U četiri festivalska dana publika je sudjelovala u predstavama, radionicama, predavanjima, predstavljanju dva nova naslova iz Dominova izdavaštva, te dramskoj tour-predstavi "Usmeni spomenik".

Nagrađivane i najprovokativnije naslove 19. Queer Zagreb sezone donosimo u priči Vijesti iz kulture:

Stand up komedija o - silovanju


„Asking For It“ sasvim je neočekivano sjajna stand up komedija, čija je tema zastrašujuća - silovanje! Otvarajući 19. Zagreb Queer sezonu, njujorška umjetnica Adrienne Truscott u Zagrebačkom plesnom centru gledatelje stavlja pred gotovo nemoguć izbor - nasmijati se nečemu što je dovoljno strašno da ne može izazvati smijeh.


- Sviđa mi se to što u izvođačkom poslu možete mnogo toga učiniti s različitim formama i ovisno o idejama to može biti ples, cirkuska točka, stand up komedija. Za ovaj materijal stand up mi se činio naprovokativniji i najstrašniji način prikaza i zato sam ga izabrala, istaknula je Adrienne Truscott.

Zanimljivim i duhovitim pričama ona vodi od apsurda do apsurda. Mitovi, legislativa, prihvaćena objašnjenja nalaze se već i u samom naslovu predstave, slobodno prevedenom kao "Tražeći to", implicira da žrtve silovanja same izazivaju taj odvratan čin. Zašto nam je onda ova predstava ipak zabavna koliko i strašna.


- Kada izvodim predstavu, ljudi se smiju, ali ne zato što je silovanje smiješno, nego mislim, nadam se, da smijući se oslobađaju tu negativnu emociju i ono im predstavlja mali tračak ozdravljenja pogotovo ako su bili žrtve silovanja i nasilja, dodaje Truscott.


Propitivanje odnosa u doba pandemije


Na Queer Zagreb sezoni mogla se vidjeti i predstava "Bi-polar Bear" našeg nagrađivanog umjetnika Marina Lemića, a zainteresirani su mogli prošetati rutom predstave "Usmeni spomenik" Anice Tomić i Jelene Kovačić. Teme kao što su intimnost, propitivanje odnosa u doba pandemije i otvaranje novih mogućnosti Queer čine uvijek zanimljivim festivalom.


U pripremi jubilarnog dvadesetog festivala nadamo se još mnogim provokativnim i zanimljivim temama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!