23:00 / 20.10.2019.

Autor: Tamara Džebić Šaljan/V.M./HRT

Najveći svjetski sajam knjiga: 'Ako te nema u Frankfurtu, ne postojiš.'

-

-

Foto: - / -

Najveći svjetski sajam knjiga, koji je jučer završio u Frankfurtu, još se jednom dokazao i kao mjesto na kojemu se propituju najaktualniji fenomeni današnjice, a ove se godine u Frankfurtu uspješno predstavila i Hrvatska.
Najveći svjetski sajam knjiga, koji je jučer završio u Frankfurtu, još se jednom dokazao i kao mjesto na kojemu se propituju najaktualniji fenomeni današnjice, a ove se godine u Frankfurtu uspješno predstavila i Hrvatska- pod motom 'Manje je više'.

Frankfurtski sajam knjiga prije svega je poslovne prirode, fokusiran na prodaju prava, praćenje trendova u izdavaštvu, predstavljanje zemlje kroz knjigu, ali i mjesto na kojem se progovara o gorućim problemima današnjice.

- Meni se čini da je bitno pojavljivati se na sajmovima, u državnom smislu, ali je potrebno dugo vremena ulagati da bi to bilo prepoznatljivo i da bi se mogli očekivati neki rezultati, komentira pisac Kristian Novak.

Slobodan Šnajder u Frankfurt je došao s tek otisnutim njemačkim prijevodom nagrađivanog romana 'Doba mjedi': Ovo svakako nije jedini put i nije ni najefikasniji. Možemo mi reći da to nije onaj značaj koji mi sanjamo, ali bez toga nema ničega, to vam je tako. Frankfurt je novac, ovdje se sklapaju poslovi. Knjiga je koliko god to zvučalo čudno ozbiljan posao, kaže Šnajder.

A da je knjiga ozbiljan posao, dokazala je i suradnja našeg Festivala europske kratke priče i Haya - jednog od najvažnijih književnih festivala na svijetu čija će knjiga kao rezultat suradnje biti predstavljena u Rijeci - Europskoj prijestolnici kulture 2020.

- Festival Hay iznimno je ponosan na tu suradnju koja donosi glasove 28 žena, po jedne iz svake članice Europske unije, koje pišu o svojim viđenjima Europe. Festival Hay održava se po cijelom svijetu i cilj mu je, upravo kao i ovoj knjizi - pomicati granice, ističe organizatorica festivala Caroline Michel.

Veliki dio izlagačkog prostora na frankfurtskom sajmu knjiga zauzima audio knjiga koja se - čini se - s trona srušila e-knjigu od koje se puno očekivalo. Čak 40 % mladih mlađih od 30 sluša literaturu i to isključivo na pametnim telefonima. Sve je veći broj i starijih koji radije odabiru slušati nego čitati, kao i onih kojima je audio knjiga posao.

Frankfurtski sajam još je jednom dokazao da ako te nema u Frankfurtu, ne postojiš na kulturnoj mapi svijeta, stoga svaki pokušaj da što više naših pisaca sudjeluje u službenim programima sajma zaslužuje pohvalu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!