08:50 / 01.06.2021.

Autor: Anja Cerar/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

Nakon 30 godina izloženi Murtićevi crteži

Edo Murtić: "Crtački dnevnik"

Edo Murtić: "Crtački dnevnik"

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Nastavlja se Murtićeva godina. Nakon velike izložbe slika u Meštrovićevu paviljonu, u Kabinetu grafike HAZU otvorena je izložba njegovih crteža, koji nisu izlagani gotovo 30 godina.

Postav i publikacija iz edicije "Crtački dnevnici hrvatskih umjetnika" donose čak stotinjak Murtićevih crteža - nastalih od 1980. do 2001. 


Razgledala ih je ekipa Vijesti iz kulture:

Iako je po habitusu prije svega slikar, rijetko se koji kolorist ovoliko intenzivno i kontinuirano bavio i crtežom kao Murtić. Mnogi njegovi prepoznatljivi motivi s monumentalnih ulja na platnu izviru iz neposrednijeg, crtačkog dnevnika malog formata.


- Iz crteža je zaiskrila, ako tako mogu reći, koloristička svjetlost na njegovim platnima. Crtež je njemu matrica, polazište, ishodište... Crtež je njegova misao iz koje razgrađuje svoju kolorističku paletu, kaže Milan Bešlić, autor predgovora izdanju "Crtački dnevnik / Edo Murtić".


Tema kojoj se uvijek vraćao mediteranski je pejzaž.


- On je trajnu inspiraciju crpio iz pejzaža, iz krajolika - dubrovački, južni, bujni, ekspanzivni, zapravo krajolik je naročito volio, napominje akademik Igor Fisković, voditelj Kabineta grafike.

Mala crtačka poezija 


Od 1997. do 2005. Edo Murtić bio je voditelj Kabineta grafike HAZU-a i u tom je periodu donirao 340 svojih crteža. 


- Radi se o malim zaokruženim cjelinama, crtežima koji pokazuju razvoj njegovih ideja, koji nisu njegovi, da tako kažemo, skice za platna - nego malene zaokružene cjeline. Jedna mala crtačka poezija velikana hrvatske apstrakcije, ocjenjuje Vesna Kedmenec Križić, upraviteljica Kabineta grafike i kustosica izložbe.


Samo njegov crtački opus intrigantan je i svevremen, a sjajno nadopunjuje i slikarski - kojemu je osnova. Ovih stotinjak radova potvrđuje interpretaciju Murtića kao umjetnika slobode - vitalista i hedonista.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!