Nakon 30 godina u Rijeku se vraća kultno ‘Vježbanje života’

25.02.2020.

18:39

Autor: Odri Ribarović/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

-

-

Foto: - / -

Nakon 30 godina, na pozornicu HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci uskoro stiže kazališna predstava ‘Vježbanje života’ prema kultnoj predstavi Nedjeljka Fabria i Darka Gašparovića iz 1990. godine.
Nakon 30 godina, na pozornicu HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci uskoro stiže kazališna predstava ‘Vježbanje života’ prema kultnoj predstavi Nedjeljka Fabria i Darka Gašparovića iz 1990. godine.

Bit će to suradnja HNK-ove Hrvatske i Talijanske drame, uz snažan ženski pečat poznatih glumica, koje će nastupiti u novoj verziji nazvanoj ‘Vježbanje života - drugi put’.

Spektakl s preko 90 izvođača na sceni stvara riječka ekipa koja, a ženski pečat ‘Vježbanju života - drugi put’, dati će protagonistice Neva Rošić, Zrinka Kolak Fabijan, Olivera Baljak i Mira Furlan, koje će uz likove tumačiti i same sebe.

Na pitanje što je drugačije u novoj verziji, redatelj predstave i intendant kazališta Marin Blažević odgovara: Riječ je o povijesti Rijeke od početka 19. stoljeća pa do 1950-tih. To je, naime, razdoblje koje zahvaća roman Nedjeljka Fabrija ‘Vježbanje života’, a mi dodajemo jedan produžetak ili novu perspektivu sve do 1990-tih, kaže Blažević.

Neka događanja u romanu zbivaju se upravo u riječkom kazalištu koje će u novoj predstavi dobiti ulogu ‘teatra u teatru’, a vremenska će crta stići i do godine Rijeke - Europske prijestolnice kulture.

Za novi-stari glumački ženski postav ovo je, ističu, kazališna avantura: Toj mogućnosti da doživim neke nove stvari, da budem svjedok, i opet svjedok jednog kazališnog trenutka, naravno, nisam mogla odoljeti, komentira glumica Neva Rošić, a njezina kolegica Zrinka Kolak Fabijan dodaje: To je nešto potpuno drugačije, a opet tako blizu ovom vremenu koje živimo, ističe Kolak Fabijan.

Glumica Mira Furlan na najavnoj konferenciji za medija obratila je izravno redatelju: Marine, to da si ženskom dijelu dao takav prostor, to zaista poštujem, poručila je Furlan.

Glumica Olivera Baljak našalila se kako je za ulogu mame Flore još uvijek premlada: A za jedno 30 godina kad budemo igrali ‘Vježbanje života tri', tada ću nekako biti prava mama Flora, rekla je Baljak.

Pred cijelom ekipom predstave veliki je i zahtjevan projekt, posebice zato jer neće biti lako nadmašiti kultnu predstavu iz 1990. godine. Premijera  novog ‘ Vježbanja’ je 17. ožujka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!