17:17 / 25.02.2019.

Autor: Mirna Farkaš Salamon/V.M./HRT

Nakon 40 godina 'Kiklop' dočekan - ovacijama

Franjo Dijak

Franjo Dijak

Foto: - / -

Dugo se jedna kazališna premijera nije iščekivala kao adaptacija Marinkovićeva 'Kiklopa' u zagrebačkoj Gavelli, dijelom i zbog činjenice da 'Kiklopa' u kazalištu nije bilo više od 40 godina.
Dugo se jedna kazališna premijera nije iščekivala kao adaptacija Marinkovićeva 'Kiklopa' u zagrebačkoj Gavelli, dijelom i zbog činjenice da 'Kiklopa' u kazalištu nije bilo više od 40 godina.

Redatelj predstave Saša Anočić u projekt je uskočio umjesto Zlatka Svibena. Nakon što je već sve uloge podijelio, Sviben se – to nije tajna - s ansamblom brzo razišao. Napetost, koja je vladala uoči premijere, dijelom i zbog 40-godišnjeg izbivanja 'Kiklopa' s naših pozornica, nakon premijere pretvorila se u olakšanje jer su glumci i cijeli autorski tim s pozornice ispraćeni - ovacijama.

Prepuno kazalište i mnoge čestitke epilog su premijere koju je kazališna publika čekala više od četiri desetljeća, a dočekala u petak, 22. veljače. Roman Ranka Marinkovića pokazuje zagrebački boemski milje neposredno prije početka Drugoga svjetskog rata

Pokušali smo na neki, pa možemo reći filmski način, prepričati priču. Koliko je sad moguće roman od 500 stranica staviti u neke okvire od tri sata u kazališnoj formi? Pa odgovor bi bio kazališno - filmski izraz,  kaže redatelj Saša Anočić.

Melkior Franje Dijaka odmjeren je i distanciran, baš kao i onaj Marinkovićev, pravi 'nevidljivi' čovjek: Sadržajan je u smislu da od početka do kraja doživi svašta, pa se izmjeni. Na početku je, mogao bih reći, mlađi, a na kraju je stariji,  napominje Dijak.

Publika je znala nagraditi nevjerojatnu energiju koju je upijala više od tri sata. Među gledateljima su bili i predsjednik Vlade Andrej Plenković te ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Mislim da je bilo sjajno, da su redatelj i glumačka ekipa uspjeli iznijeti dinamiku i energiju. Nije lako uopće i promisliti, a kamoli uspjeti u postavljanju 'Kiklopa' na daske. Pokazali su energiju, malo su nam dali mjesta da se zapitamo egzistencijalna pitanja, puno je simbolike,  komentirao je premijer Plenković.

Ministrica Obuljen Koržinek smatra da je atmosfera, koja je toliko posebna u Marinkovićevom romanu, u predstavi na najbolji mogući način realizirana: Čestitam ansamblu. Mislim da smo dobili predstavu koju će publika dugo voljeti i posjećivati,  istaknula je ministrica kulture.

Ni kazališni kritičari nisu imali zamjerke: Nisam ljubitelj tog romana i zato mi je predstava bolja nego što sam očekivao. Ima nešto od toga literarno neiživljenoga što se iživjelo u predstavi,  mišljenja je kazališni kritičar Tomislav Čadež.

A Gavellin 'Kiklop' uistinu je dostojan hommage kanonskom djelu Ranka Marinkovića - u novom, sjajnom kazališnom ruhu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!