17:39 / 25.03.2019.

Autor: Maroje Vučićević/V.M./HRT

Nakon američke, zagrebačka promocija knjige Gorana Sergeja Pristaša

-

-

Foto: - / -

Nakon predstavljanja u Chicagu i na sveučilištu Stanford, knjiga 'Exploded Gaze' Gorana Sergeja Pristaša predstavljena je i na ADU-u u Zagrebu. Riječ je o sažetku Pristašova djelovanja na svim umjetničkim područjima, osobito uz skupinu BADco.
Nakon predstavljanja u Chicagu i na sveučilištu Stanford, knjiga 'Exploded Gaze' našeg cijenjenog teoretičara i umjetnika Gorana Sergeja Pristaša predstavljena je i na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

Riječ je o sažetku Pristašova djelovanja na svim umjetničkim područjima, osobito uz skupinu BADco.

Puna raznovrsnih oblika i stilova, od osobnih umjetničkih zapisa do znanstvenih uvida, ova knjiga rijetka je poslastica političke i filozofske misli jer nije klasična teatrološka studija, niti analiza.

- To je zapravo svjedočenje nekoga tko je teoretičar koji apstraktno misli, i tko istovremeno ima dugu praksu koju je osjetio na svojoj koži, i tko je 30 godina kontinuirano surađivao s BADco-om. Tako da mi se čini da je ovo jedna specifična, te vrlo zanimljiva i bitna knjiga, ocjenjuje doc. dr. sc. Una Bauer s Odsjeka dramaturgije zagrebačkog ADU-a.

'Exploded Gaze' donosi svježe poglede na promatranje i ispitivanje granica u kazališnoj produkciji.

- Knjiga je na neki način rekapitulacija svih tih godina i uvezivanje onoga što su u početku bile ideje, a kasnije se upisalo u meso predstava. Danas bi možda moglo i kod nekoga drugog potaknuti proces razmišljanja o tome što bi se danas moglo činiti kazalištem, kaže autor knjige Goran Sergej Pristaš.

Osnivač kolektiva BADco., Pristaš je i profesor dramaturgije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Projektima i suradnjama sudjelovao je i na Venecijanskom bijenalu.

Kako ističe Pristaš, želja mu je oduprijeti se inerciji svakodnevice i pokušati vidjeti svijet drukčije od onoga kakav nam se prikazuje - kroz pukotine ugledati neke nove prostore razumijevanja i kreacije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!