11:48 / 26.05.2020.

Autor: Maroje Vučičević/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

Nakon dva mjeseca zastoja, naši filmaši počinju snimati

-

-

Foto: - / -

Nakon više od dva mjeseca potpunoga zastoja, budi se i filmska produkcija. Uskoro se počinju snimati filmovi i serije. Uz mjere opreza, bit će teško sve organizirati, veliki su izazovi i pred producentima pa je do povratka na staro, kažu nam filmaši, još dug put.
Nakon više od dva mjeseca potpunoga zastoja, budi se i filmska produkcija. Uskoro se počinju snimati filmovi i serije. Uz mjere opreza, bit će teško sve organizirati, veliki su izazovi i pred producentima pa je do povratka na staro, kažu nam filmaši, još dug put.

Jedan od naših najgledanijih redatelja Vinko Brešan uskoro počinje snimati novu dramsku seriju HRT-a ‘Dnevnik velikog Perice’. Kako kaže,svi uključeni u projekt zasad tek naslućuju kako će se ubuduće raditi.

- Ono što znam da je realni problem je to da je zbog epidemioloških mjera snimanje sporije, skuplje i zahtjevnije, ali budžet zato nije veći. Mi sad, naime, moramo raditi s mnogo manjim budžetima, upozorava Brešan.

Ova situacija najviše glavobolje zadaje producentima pred kojima je zahtjevna organizacija snimanja, ali i financijske akrobacije kako bi sve ostalo unutar budžeta. Za nekoliko tjedana kreće i snimanje 4. sezone hit serije 'Crno bijeli svijet'.

- To nije samo u Hrvatskoj izračunato, nego cijeli svijet to zna, sve kinematografije. Usporavaju se snimanja pa i do 15 posto, a za neke projekte možda i više, sve zavisi o tomu kakav je film, komentira producent Ivan Maloča iz Interfilma.
Hrvatski film u doba korone Ravnatelj HAVC-a Chris Marcich kaže da su obavljeni mnogobrojni razgovori i nada se što skorijem pokretanju proizvodnje. Ove godine očekuje završavanje barem dva domaća projekta od pet ranije planiranih.

- Sad je pitanje koliko će se moći dofinancirati da se pokriju te dodatne mjere opreza koje će biti potrebne za zaštitu od COVIDA-19 tako da dodatnog novca za te projekte koji su sad u 'pipelineu' ima i tu nema problema, tvrdi Maricich

Situacija je slična u cijelom svijetu, ali naša dobra epidemiološka situacija daje razloge za optimizam.

- To nam je omogućilo da se počnemo otvarati ranije od nekih drugih država, a prepoznati smo u svijetu i kao zemlja koja je bila u stanju jamčiti višu razinu sigurnosti nego neke druge zemlje, i na tom tragu imamo i određene naznake da bismo mogli biti jedna od država koja će prva privući nove produkcije, ističe ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Stvari se pomalo kreću, ali do povratka golemih stranih produkcija poput ‘Ratova zvijezda’ i produciranja više od 5 domaćih naslova godišnje proći će još neko vrijeme.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!