14:35 / 31.12.2020.

Autor: Hina/V.M./HRT

Nakon izazovne godine otvaraju se novi muzeji

Louvre (foto: Benoit Tessier/Reuters)

Louvre (foto: Benoit Tessier/Reuters)

Foto: - / REUTERS

Na kraju izuzetno izazovne godine za muzeje na globalnoj razini, Muzejski dokumentacijski centar donosi izbor muzeja i muzejskih postava koji će se u idućoj godini otvoriti.
Na kraju izuzetno izazovne godine za muzeje na globalnoj razini, Muzejski dokumentacijski centar donosi izbor muzeja i muzejskih postava koji će se u idućoj godini otvoriti.

Zbog proljetnog i jesenskog lockdowna brojna su muzejska događanja odgođena, među njima otvorenja novih muzeja ili onih koji su bili zatvoreni zbog renovacije, no sada se već znaju planovi neki od njih.

Jedan od takvih je Bourse de Commerce Pinault Collection, u Parizu, privatni muzej suvremene umjetnosti Françoisa Pinaulta koji će, prema najavama, biti dostupan javnosti već od 23. siječnja.

Muzej je smješten u zgradi nekadašnje burze, na povoljnoj lokaciji između Louvrea i Centra Pompidou, građevini kružnog tlocrta s kupolom koju je za muzejske potrebe prilagodio i redizajnirao poznati japanski arhitekt Tadao Ando.

Iz MDC-a kažu kako Pinaultova kolekcija sadrži više od pet tisuća umjetničkih djela nastalih u 20. i 21. stoljeću koja se redovito posuđuju za izložbe diljem svijeta. Detalji muzejskog postava ipak se drže u tajnosti do otvaranja.

Humboldt Forum, svojevrsni odgovor Berlina na Louvre, otvoren je u obnovljenoj Berlinskoj palači putem streama prije desetak dana, a građani će ga moći obići od proljeća.

Uoči digitalnog otvaranja muzej se našao na meti kritika zbog brončanih skulptura iz Benina u svome fundusu, koje su otvorile ponovno pitanja dekolonijalizacije muzeja i budućnosti etnografskih (izvaneuropskih) zbirki. Naime, prema nekim podatcima 80 posto afričke kulturne baštine nalazi se u čuvaonicama europskih muzeja.

- Kompleks u kojem su smješteni Etnološki muzej i Muzej azijske umjetnosti jedan je od najskupljih kulturnih projekata u Europi, na koji je utrošeno gotovo 680 milijuna eura, izvijestio je MDC.
Louvre: aukcija za razgled Mona Lise za spas financija Nakon što je šest godina bila zatvorena zbog renovacije, u ljeto iduće godine trebala bi se ponovno otvoriti Neue Nationalgalerie u Berlinu, poznato djelo arhitekta Miesa van der Rohea.

Projekt obnove težak je 100 milijuna eura pod vodstvom engleskog arhitekta Davida Chipperfielda podrazumijevalo je modernizaciju zgrade, postavljanje klimatizacije, sigurnosnih postavki i osvjetljenja.

Kako je najavljeno, povodom otvorenja bit će postavljena izložbi kipara Alexandera Caldera. Odobrena su sredstva za izgradnju zgrada Muzeja 20. stoljeća pored Neue Nationalgalerie.

Munchmuseet u Oslu, nova je muzejska zgrada u kojoj će biti smještena zbirka najpoznatijeg norveškog slikara Edvarda Muncha.

Trebala bi se također otvoriti u proljeće 2021. godine, a riječ je o visokoj gradnji na trinaest katova izgrađenoj u gradskoj četvrti Bjrvika, nedaleko zgrade Opere, s 11 galerija i više od 26 tisuća kvadratnih metara namijenjenih za muzejske i druge kulturne sadržaje.

Arhitekt nove muzejske zgrade je Španjolac Juan Herreros, a veliki poticaj izgradnji bili su prosvjedi stanovnika Osla, nakon što je lokalna vlast zbog ekonomskih razloga htjela odustati od projekta izgradnje.

Veliki egipatski muzej u Gizi u Egiptu trebao se otvoriti još proljetos, no sve je odgođeno zbog pandemije, vjerojatno do ljeta iduće godine. Muzej koji veličinom odgovara većoj zrakoplovnoj luci posvećen je egipatskoj civilizaciji, a u njegovom se atriju nalazi jedanaest metara visoka i 83 tone teška skulptura Ramzesa II. od crvenog granita. Izgradnja atrija započela je tek nakon postavljanja te fascinantne skulpture.

MDC najavljuje otvorenje još jednog projekta - Čuvaonice Muzeja Boijmans Van Beuningen u Rotterdamu. Iako je dovršena, prva čuvaonica otvorenog tipa trebala bi biti otvorena od jeseni 2021. godine.

Ta energetski samoodrživa zgrada zdjelastog oblika i zrcalne fasade nedavno je izabrana među top deset muzeja i galerija u 2020. prema izboru časopisa za arhitekturu i dizajn Dezeen.

Za 30. rujna 2021. godina najavljeno je otvorenje Academy Museum of Motion Pictures u Los Angelesu, čiju muzejsku zbirku čine predmeti povezani s filmom i filmskom tehnologijom, kao i građa na papiru, filmske fotografije i zapisi.

Muzej je sagrađen prema dizajnu arhitekta Renza Piana, a obuhvaća šest katova na kojima će se nalaziti izložbeni prostori, prostori za edukaciju i posebne događaje, konzervatorski studio, kafić i muzejska trgovina.

Bit će tu i dvije projekcijske dvorane, od 1000 i 288 mjesta, u kojima bi se tijekom godine održavali filmski programi, paneli i kongresi. Prva privremena izložba bi trebala biti posvećena japanskom animatoru Hayaou Miyazakiju i realizirana u suradnji sa Studijom Ghibli.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!