14:32 / 03.08.2020.

Autor: Marko Percan/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

Nakon otvorenja u Motovunu popularni filmski festival putuje

Foto: Motovun film festival

Foto: Motovun film festival

Foto: - / -

Motovunski filmski festival prošli je tjedan otvorio domaći adut - film ‘Tereza 37’ redatelja Danila Šerbedžije. Nakon te pretpremijere u samom Motovunu, festival se ove godine nastavlja u drugim gradovima u Istri ali i cijeloj Hrvatskoj.
Motovunski filmski festival prošli je tjedan otvorio domaći adut - film ‘Tereza 37’ redatelja Danila Šerbedžije. Nakon te pretpremijere u samom Motovunu, festival se ove godine nastavlja u drugim gradovima u Istri ali i cijeloj Hrvatskoj.

Otvorenje Motovunskog filmskog festivala ove je godine proteklo uz obaveznu dezinfekciju i ograničen broj gledatelja, a kad već publika ne može na brdo filmova, festival dolazi publici.

- Dvadesetak gradova imamo do ovog trenutka, koje kanimo obići, idemo po Istri, pa se širimo po ostatku Hrvatske da bismo imali veliko finale u Zagrebu, najavljuje Igor Mirković, direktor Motovun film festivala.

To će putovanje trajati četrdesetak dana, a prikazat će se petnaest filmova: Teško je reći koje filmove treba istaknuti, ali ono što je izvjesno jest da je u velikom broju filmova prisutan ženski pogled na svijet, to je očito ovogodišnja preokupacija filmaša. Ima puno više priča o ženama i priča koje su radile žene, napominje Mirković.

Tako je festival otvoren filmom ‘Tereza 37’, snimljenom prema scenariju Lane Barić, koja ujedno tumači i glavnu ulogu.

- To je film o jednoj ženi iz Dalmacije koja je napokon počela živjeti život po svom i donositi neke odluke koje možda nisu previše popularne, ali su njene, ističe Lana Barić.

Ženska je to priča na dalmatinski način: Žene iz moje bliže okoline i iz familije su jako puno stvari radile u odnosu na ono što bi odobravali njihovi roditelji i okolina, pa sam sam ovdje odlučila ignorirat sve to skupa, poručuje Lana Barić.

Program festivala nastavljen je projekcijama filmova na Tuškancu i splitskim Bačvicama, te u Dubrovniku gdje se filmovi prikazuju do 7. kolovoza.

Slijede Šibenik 5. kolovoza, Rijeka od 6. do 8. kolovoza te Kostrena 10. i 11. kolovoza.

Na istarskoj turneji tijekom kolovoza festival gostuje u Vrsaru, Rovinju, Vodnjanu, Balama, Svevinčenatu i Kaštelir Labinci.

Cijeli repertoar filmova prikazat će se u zagrebačkoj Laubi od 26. kolovoza do 6. rujna, a na kraju festivala dodijelit će se nagrade.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!