11:05 / 23.11.2018.

Autor: V.M./M.F.S./HRT

Nakon sinoćnje premijere sve izvedbe 'Čarobne frule' - rasprodane

Tomislav Mužek

Tomislav Mužek

Foto: - / -

Jedna od najpopularnijih opera, 'Čarobna frula', sinoć je premijerno izvedena na pozornici zagrebačkog HNK-a. publika s nestrpljenjem čekala jer sve su izvedbe već rasprodane.
Jedna od najpopularnijih opera, 'Čarobna frula', sinoć je premijerno izvedena na pozornici zagrebačkog HNK-a.

Ta posljednja Mozartova opera, praizvedena prije više od 200 godina, bajkovita je priča o dobru i zlu, ljubavi i intrigama, koju je publika s nestrpljenjem čekala - sve su izvedbe, naime, već rasprodane.

Bajka i stvarnost pretapaju se u 'Čarobnoj fruli', uz koju su generacije zavoljele operu: Postoje neka djela u literaturi za koje dođe određeno vrijeme. Ja mislim da je 'Čarobna frula' sa svojom kompleksnošću šarolikošću jedno od dijela koje je upravo u ovo naše vrijeme potrebno,  napominje dirigent Nikša Bareza.

Trebalo bi malo više vjerovati u bajke, zar ne? 'Čarobna frula' to svakako  u jednom trenutku postaje,  dodaje redatelj Krešimir Dolenčić opisujući priča o mladiću koji oslobađa bajnu djevu. U tom pothvatu pomažu mu razni pomoćnici, srebrni zvončići i jedna čarobna frula.

Ja sam pilot kojeg su srušili i traži ga zakon. Vojnik me nađe, želi me 'ucmekati' i u tom trenutku nastupa bajka,  kaže Tomislav Mužek koji nastupa u ulozi Tamina.

Čarobna frula prva je ovogodišnja operna premijera HNK-a u Zagrebu. Predstava se radila gotovo dva mjeseca i meni se jako sviđa taj konačni, vizualni efekt i zapravo cijela ta priča koliko je razigrana,  ističe Valentina Fijačko Kobić koja tumači ulogu Pamine.

Ova, danas kultna opera u dva čina, nastala prema libretu Emanuela Schikanedera, praizvedena je u Beču 30. rujna 1791., dva mjeseca prije Mozartove smrti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!