Nakon sjajnog početka, novi splitski hram glazbe najavio bogatu sezonu

12:44 / 20.09.2021.

Autor: Franka Jović Tonkli/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

Hrvatski dom Split

Hrvatski dom Split

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Nakon više od 50 koncerata i tisuće posjetitelja, novi splitski hram glazbe i umjetnosti najavio je još bogatiju novu sezonu.

Da je splitska glazbena scena jedna od najaktivnijih - nije nepoznanica, posebno kada je riječ o zabavnoj glazbi, ali postoji jedno iznimno mjesto gdje se visoko podiže ljestvica u klasičnoj glazbi. 


U prekrasnoj, prošle godine obnovljenoj, secesijskoj zgradi u središtu Splita, smjestio se Hrvatski dom - čija je koncertna dvorana u prvoj sezoni privukla vrhunske umjetnike, ali i tisuće posjetitelja. 


I dok prvi čovjek tog splitskog hrama glazbe Marin Kaporelo još čeka da mu grad potvrdi mandat, ne posustaje u svojim kriterijima izvrsnosti - kad je u pitanju i nova sezona.


Detalje doznajte u reportaži Vijesti iz kulture:

Već prva, iako korona-sezona, nadmašila je sva očekivanja: 55 koncerata, tri tisuće posjetitelja u publici i 16 tisuća na virtulanim prijenosima uživo najbolja su potvrda koliko su splitska publika i umjetnici vapili za koncertnom dvoranom.


- Unazad 30 godina, kad sam još bio i ravnatelj, bilo je teško zapravo organizirati koncerte i koncertnu sezonu u neprikladnim prostorima. Morali smo se snalaziti u foajeima, crkvama i raznim drugim prostorima, a ovo je sad jedan adekvatan prostor. I ono što je jako važno, omogućit će i ono što je veoma važno u Hrvatskoj - decentralizaciju kulturnih događanja koja su u zadnjih 50-ak godina bile glavninom u Zagrebu, istaknuo je naš slavni dirigent Ivan Repušić.

Hrvatski dom Split

Hrvatski dom Split

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

U samo 6 mjeseci rada, Hrvatski se dom nametnuo kao najproduktivnija koncertna dvorana u zemlji. 


I program je nove sezone ambiciozan te raspoređen u pet tematskih glazbenih ciklusa:


- Pa evo npr. u Zlatnom ciklusu nas očekuju prvi put u Hrvatskoj King singers, to je jedan od najboljih vokalnih sastava na svijetu; gudački sekstet Berlinske filharmonije; u Baštinskom ciklusu dolaze nam Núria Rial i Edin Karamazov kao i Zbor HRT-a s Papandopulovom misom; u Splitskom ciklusu ugostit ćemo neke splitske glazbenike koje godinama nismo čuli u Splitu poput Ante Jerkunice; Martina Filjak je odabrala jedan prekrasan program sa splitskim umjetnicima; čut ćemo također i Lovru Marušića, Idu Gamulin i tako dalje, najavljuje Marin Kaporelo, v.d. ravnatelja Hrvatskog doma Split.


Tu su još i Ciklus plus, namijenjen mladim glazbenicima te Ciklus suvremene glazbe i jazza s Papandopulovim i ANZU kvartetom te Matijom Dedićem.


Upis pretplate traje do 5. listopada.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!