15:28 / 21.02.2018.

Autor: V.M./HRT

Napuhani Bojan Vlaste Žanić

-

-

Foto: - / -

Inflatus mobilus je jednostavni bijeli stup, no kako ga je umjetnica Vlasta Žanić učinila mobilnim i posve mu promijenila karakter, i zašto mu je nadimak Bojan?
Inflatus mobilus je jednostavni bijeli stup, no kako ga je umjetnica Vlasta Žanić učinila mobilnim i posve mu promijenila karakter - i zašto mu je nadimak Bojan?

Umjesto statičnog nosivog elementa, ta se skulptura doživljava kao nesiguran, neodlučan, pomalo zbunjeni oblik u prostoru. Zato joj je nadimak Bojan.

Inflatus mobilus je nastao kao reakcija na prostor Galerije Vladimir Bužančić u zagrebačkom Remetincu, koji je jedna velika, krasna, čista prostorija. Formirala se ideja da to bude samo jedan veliki objekt, dakle skulptura, koja se kreće po tom prostoru i potpuno ga obuhvaća,  kaže autorica rada Vlasta Žanić.

Njezin rad analizirali smo u novoj epizodi ciklusa Jedno djelo, koji osim ponedjeljkom na HRT3 možete pratiti i na usluzi HRTi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!