Naša uspješna, nagrađivana glazbenica vraća se živjeti u domovinu

02.05.2023.

11:45

Autor: Antonia Ćosić/Vijesti iz kulture/HRT/V.M.

Nina Ferić

Nina Ferić

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Muzička akademija, povijest umjetnosti, komparativna književnost, sveučilište u Bologni, prevodilaštvo na šest jezika, priznanja, nagrade, stipendije... To nije ni približno cijeli popis područja djelovanja i uspjeha mlade skladateljice i pijanistice - Nine Ferić. 

Nakon godina provedenih u Italiji vratila se u Zagreb. Lijepe su to novosti za ljubitelje umjetnosti, klavira i emocija ispričanih kroz glazbu. Dosadašnjih godina promovirala je Hrvatsku u svijetu svojim iznimnim talentom, a sada dolazi kući ponuditi publici svoj album prvijenac te planira odsvirati niz koncerata diljem Lijepe naše.

S Ninom Ferić se u Hrvatskom društvu skladatelja družila ekipa Vijesti iz kulture:

Zagrepčanka Nina Ferić svirati klavir počela je učiti sa sedam godina. Proteklih 15 provela je u Italiji gdje je održavala solističke koncerte te nastupala na europskim festivalima. Nakon priznanja i nagrada vraća se u Hrvatsku s novih 14 klavirskih minijatura objavljenih na albumu "People, Places, Moments".

- Taj album označava novo poglavlje u mojem životu i glazbenoj karijeri. To je prijelaz iz jednog svijeta u drugi. Željela sam se vratiti u Hrvatsku i predstaviti ga prvo ovdje, i na neki način vratiti Hrvatskoj sve ono što je u mene uložila, kaže Nina Ferić.

Svoj prvi album "People, Places, Moments" objavila je u izdanju američke diskografske kuće u studenom, a producent je poznati glazbenik Bob Lord.

- Meni zapravo melodija dođe nekako sama od sebe - ili je povežem uz neku osobu ili događaj... Ta melodija mi se vrti kroz glavu i pokušavam je zapisati, a ako nemogu, onda je ponavljam, dodaje Nina Ferić.

Album je već ostvario nevjerojatan uspjeh jer je Ferić za njega nagrađena čak dvjema svjetskim glazbenim nagradama Global Music Awards.

- Album je izašao u studenom, a dodjela nagrada je bila u prosincu. Dakle, uopće nije bilo vremena da publika i kritika čuju taj moj album, međutim u prosincu mi je stigla vijest da sam dobila dvije brončane medalje Global Music Awards u žanru suvremena klasična glazba - i to kao instrumentalist i umjetnik koji dolazi. To su dvije velike nagrade u žanru koji je dosta težak, ističe  Ferić.

S obzirom na to da će ostati u Hrvatskoj, upitali smo je koje su prednosti naše zemlje u odnosu na Italiju:

- U Italiji ima jako puno glazbenika, ali što se tiče samog glazbenog obrazovanja na kojem sam radila, ono je na puno nižem nivou nego u Hrvatskoj, zaključuje Nina Ferić.

Album koji prema riječima kritičara „grli poput toplog pokrivača u hladnoj, zimskoj noći", sigurno je dobar uvod u povratak talentirane glazbenice u rodni kraj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!