Naše malo misto - tajna zabranjene epizode "Zagrebulje"

27.12.2018.

12:23

Autor: HRT

-

-

Foto: - / -

HRT je pronašao skriveno blago - "Zagrebulje"! Nakon pola stoljeća HRT je "restaurirao" snimku 14. epizode "Našeg malog mista", koja je emitirana samo jednom - 31. prosinca 1970.
HRT je pronašao skriveno blago - "Zagrebulje"! Nakon pola stoljeća HRT je "restaurirao" snimku 14. epizode "Našeg malog mista", koja je emitirana samo jednom - 31. prosinca 1970.

- Ta epizoda u ono doba morala je izazvati poprilično političko uznemirenje. Tadašnji komunistički političari sigurno nisu bili sretni s tom epizodom jer u njoj ima stvari koje u najmanju ruku prelaze onu granicu satire koja je bila tolerantna u to doba. Nikola Vončina u svojoj knjizi spominje upravo to - da je jedanput emitirana i da je tada zabranjena. Inače, u "Našem malom mistu" puno stvari bilo je novog i nikad emitiranog. Ima jedna scena gdje doktor Luigi i Boris Dvornik mokre s rive. Ta je scena stvorila veliku medijsku buku u to doba - zašto i kako si televizija može dozvoliti takvo nešto emitirati?, pojasnio je u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" Renato Kunić, ravnatelj Programa HRT-a.

Miljenko Baričević, montažer HTV-a koji je snimku slučajno pronašao, objašnjava kako je riječ o posebnom malom specijalu od 33 minute. Specijal je bio arhiviran pod zabavni, a ne dramski program pa je to jedan od razloga zašto je snimka toliko dugo vremena ostala neotkrivena.

Valja napomenuti kako ova epizoda nije bila zadnja u nizu, nego je snimljena u sredini serijala. Prvih šest epizoda je snimljeno u mjestu Vranjic kraj Splita, a prvo emitiranje bilo je u veljači 1970. Zatim je snimljena epizoda "Zagrebulje", nakon čega je bilo emitirano daljnjih sedam epizoda.

- Nakon prvih šest epizoda čitava serija je izazvala puno kontroverzi, jer je na jedan specifičan, precizan i inteligentan način ismijavala tadašnju komunističku vlast, što su naravno gledatelji prepoznali. Ali nažalost i ovi drugi, pa su je na sve moguće načine pokušali maknuti", kaže Marin Marušić, rukovoditelj produkcijskog Odjela kulture HRT-a.

Prvobitni dogovor je bio da se snime 33 epizode, no snimilo se samo 13.

- Upravo zbog toga što je bilo političkih podmetanja, dodaje Marušić.

Gledatelji HRT-a "Zagrebulje" će moći gledati 1. siječnja 2019. na HTV1 u 20.05 sati, poručila je Maja Gregl, urednica u Dramskom programu HRT-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!