Naši najbolji operni umjetnici nastupili za HGZ

03.05.2023.

11:33

Autor: Vijesti iz kulture/HRT/V.M.

Koncert za HGZ

Koncert za HGZ

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

U zagrebačkom HNK, uz izravan prijenos na HRT-u, sinoć je održan svečani koncert organiziran ususret obilježavanju 150 godina zgrade Hrvatskog glazbenog zavoda.

Nastupili su naši ponajbolji operni pjevači do kojih se trenutačno može doći, koji su mahom stalni članovi opernog ansambla Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, domaćina koncerta u čijoj se suradnji i održao.

To su bili sopranistica Darija Auguštan, mezzosopranistica Dubravka Šeparović Mušović i tenor Filip Filipović kojima su se pridružili i gosti.

Dio atmosefere prenosi ekipa Vijesti iz kulture:

- Bilo je sjajno, jako smo zadovoljni i sretni. Zahvaljujem u ime svih članova HGZ-a i svih onih koji vole HGZ. Ja vjerujem da se večeras pokazalo da glazba ponovno može biti jača od svih izazova i mi smo takvu poruku htjeli poslati, izjavila je Romana Matanovac Vučković, predsjednica HGZ-a.

Usrećen i počašćen pozivom da nastupi bio je kubanski gitarist Marco Tamayo:

- Duboko sam suosjećao sa svima vama zbog svega što ste prošli tijekom i nakon potresa. Posebna mi je čast što sam mogao uveličati ovu proslavu Hrvatskog glazbenog zavoda čija se obnova uspješno privodi kraju, rekao je Tamayo.

Podsjetimo, Hrvatski glazbeni zavod naša je najstarija živuća udruga građana, kolijevka glazbenog obrazovanja i koncertnog života u gradu, vlasnica najstarije koncertne dvorane na ovim prostorima. Uskoro završava s konstrukcijskom obnovom svoje zgrade oštećene u potresu, nakon čega slijedi cjelovita obnova te povijesne krasotice u Gundulićevoj ulici u povijesnom središtu metropole.

U trenutku zahtjevnog projekta obnove zgrade Zavod i dalje neumorno radi na širenju glazbene kulture. Unatoč trenutačnom nedostatku vlastitih prostora marljivo se priprema za svoje velike obljetnice koje su pred nama - 150 godina izgradnje zgrade s prvom koncertnom dvoranom u Zagrebu (2026.) i 200 godina neprekidnog postojanja i djelovanja udruge (2027.).

Tim povodom u HNK-u u Zagrebu na svečanom koncertu nazvanom "Opera gala & Marco Tamayo" nastupili su Zagrebačka filharmonija, Djevojački zbor Zvjezdice, kubanski gitarist Marco Tamayo te vodeći hrvatski operni pjevači Dubravka Šeparović Mušović (mezzosopran), Darija Auguštan (sopran), Marija Vidović (sopran), Filip Filipović (tenor) i Toni Nežić (bas).

Izvedbom je ravnao britanski maestro Jan Latham-Koenig, a na programu su bile popularne operne arije Verdija, Puccinija i Gotovca, ulomci iz Bizetove "Carmen", te polagani stavak popularnog djela za gitaru i orkestar, "Concierta de Aranjuez" Joaquina Rodriga.

Snimku koncerta možete pogledati na našoj multimedijskoj usluzi HRTi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!