Nedjeljom u 2: Monika Herceg

20.12.2020.

15:14

Autor: Nedjeljom u 2/Maja Sever/HTV/IMS

default error photo
Gošća HTV-ove emisije Nedjeljom u 2 bila je pjesnikinja Monika Herceg.
Gošća HTV-ove emisije Nedjeljom u 2 bila je pjesnikinja Monika Herceg. Monika Herceg još nije završila fiziku na PMF-u. Pobjednica je Natječaja za suvremeni dramski tekst u HNK. Živi u Zagrebu. Ima dvoje djece. Piše poeziju. Voli se vraćati u rodni kraj.Petrinja je grad njezine mladosti. Tu je išla u gimnaziju iako su roditelji htjeli da ide u strukovnu. Na tom je zahvalna učiteljicama iz osnovne škole.

- Mene su srećom tad već prepoznali kao darovito dijete. Moja škola me učlanila u knjižnicu u Petrinji i niz drugih su radili da mi omoguće školovanje dalje, kaže.

Prvu pjesmu o bojama napisala je u 4. razredu osnovne škole. Na zidovima malene škole u Jabukovcu još vise njezine slike.

Odrasla je u Bjelovcu, zaseoku sela Pecki, gdje Monika dolazi često.

- Svi vizualiziramo svoj dom a meni je to uvijek ovdje moje selo i ovaj grad, kaže.

Sudjelovala je u organizaciji pomoći za obitelj iz susjednog sela koja je ostala bez oca. 

Monika zna kako je živjeti kad nemaš. Ali kao i u njezinu životu, uvijek su važni ljudi. A u ovom kraju, kaže, žive dobri ljudi.

Njezina umjetnost tjera nas da osjećamo. Ne samo kada uživamo u nagrađivanim zbirkama poezije. Nego i na godišnjicu ubojstva Aleksandre Zec. Njezina umjetnost tjera nas da osjećamo i kada uz apel protiv nasilja nad izbjeglicama na granici kolegice Barbare Matejčić objavi Poemu ocu koja je  nastala na temelju svjedočanstava o policijskoj brutalnosti. 

Pogledajte razgovor:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!