19:59 / 23.07.2021.

Autor: Jana Radić/Dnevnik/IMS/V.M./HRT

Neizvjesnost uoči večerašnje dodjele Zlatnih Arena

Pula film festival

Pula film festival

Foto: Saša Miljević / PIXSELL

Svečanom dodjelom nagrada večeras završava službeni dio 68. Pulskog filmskog festivala. Za Zlatne Arene natjecalo se šest domaćih filmova. Prvi je put žirijem predsjedao poznati oscarovac - poljski filmaš Pawel Pawlikowski.


Neizvjesno je tko će večeras iz Pule otići sa Zlatnom Arenom. Unatoč pandemijskoj godini nacionalna konkurencija bila je jaka. 


Tri filma: "Zora", "Plavi cvijet" i "Murina" već su prikazana na uglednim međunarodnim festivalima, "Po tamburi" i "A bili smo vam dobri" svjetsku su premijeru imali upravo u Puli, a predstavljen je i jedan art film, "Manhatanska odiseja". 


O pobjednicima je odlučivao žiri na čelu s oscarovcem:


- Rijetkost je imati danas nacionalni festival, s ovim u Puli mogao bih usporediti naš nacionalni festival u Poljskoj. Ondje je bilo 16 filmova, ovdje je šest, što je humanije za žiri, no jednak je osjećaj, ljudi trebaju domaće festivale, jednom godišnje svi se okupe da kako bi osjetili što se događa u filmskoj zajednici, rekao je Pawel Pawlikowski.


Novi umjetnički ravnatelj festivala Pavo Marinković izabran je prije četiri mjeseca. Zadovoljan je postignutim:


- Ne možete u prvoj godini baš sve pogoditi savršeno, međutim čini mi se da je u toj nekakvoj vidljivosti festivala pa i u tim međunarodnim gostima, čini mi se da smo učinili korak naprijed, napomenuo je Marinković.


Pulski filmski festival uvijek je bio, prije svega, okrenut svojoj publici, koja ga je poduprla i ove godine. Arena je bila rasprodana čak tri večeri, a svi koji ne mogu biti na večerašnjoj dodjeli nagrada, svečanost mogu pratiti uživo od 21,30 sati na Prvom programu Hrvatske televizije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!