12:52 / 27.04.2020.

Autor: Tamara Džebić Šaljan/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

Nema novca za zagrebačku kulturu

-

-

Foto: - / -

Pročelnica za kulturu Grada Zagreba Milana Vuković Runjić nakon višetjedne šutnje obratila se medijima i komentirala podatak da će do 25. svibnja zagrebački kulturnjaci bit će bez novca, iznos štete od potresa i obrat u slučaju Kina Europa.
Pročelnica za kulturu Grada Zagreba Milana Vuković Runjić nakon višetjedne šutnje obratila se medijima i komentirala podatak da će do 25. svibnja zagrebački kulturnjaci bit će bez novca,  te iznos štete od potresa i obrat u slučaju Kina Europa.

Vuković Runjić iznijela je podatke o šteti od potresa na kulturnim objektima, koja prema prvim procjenama iznosi oko 140 milijuna kuna.

Ugrožena i oštećena muzejska građa bit će vjerojatno privremeno smještena na Zagrebački velesajam, a saniranje najteže oštećenih institucije poput MUO-a, Arheološkog ili Prirodoslovnog muzeja Grad će pokušati osigurati sufinanciranje iz europskih fondova.

Zagrebački kulturni djelatnici bit će još mjesec dana bez gradskog novca. Kada će isplata početi - ne zna se, a na pitanje zašto kulturnjacima još nije isplaćena ni kuna iz gradskog kulturnog proračuna pročelnica kaže da se je to zbog mjere privremene obustave izvršavanja ovogodišnjeg proračuna koja će potrajati do 25. svibnja.

- Ta mjera je uvedena zbog promjene gospodarskih kretanja uzrokovanih koronavirusom i potresom koji je Zagrebu priuštio katastrofalne materijalne štete, pojasnila je Vuković Runjić, dodavši da nastavno na tu odluku gradski ured za kulturu do isteka mjera ne može isplaćivati programska sredstva.

Torajanc: Promašena i neprimjerna mjera

Voditelj ogranka samostalnih umjetnika pri Hrvatskom društvu dramskih umjetnika, glumac i redatelj Marko Torjanac komentirao je da je obustava isplate programskih sredstava promašena i neprimjerena mjera.

- Kultura je jedno od najteže pogođenih područja ovom krizom. Jednako je neprimjerena mjera i najava smanjenja plaća u području kulture gdje su plaće već najmanje, ističe Torjanac.

Grad veličine Zagreba, s proračunom i prirezom kakav Zagreb ima – po Torjančevu mišljenju – to nije smio napraviti.

- Umjesto toga, trebao je dodatno pomoći, ne samo kulturnjacima, nego i svim drugim građanima Zagreba koji su pogođeni ovom krizom, poručio je Torjanac.

Kino Europa KIC-u: pročelnica pozdravlja, kulturnjaci sumnjičavi

Nakon što je odjeknula vijest da je Kino Europa dodijeljeno Kulturno-informativnom centru, pročelnica je pozdravlja.

- Kao što znate KIC je gradska ustanova koja od 1964. godine se bavi kulturnim menadžmentom i dati jetnoj takvoj gradskoj ustanovi na upravljanje gradsko kino smatram prilično logičnim potezom Grada Zagreba, napominje pročelnica Vuković Runjić.

Na pitanje zašto je odluka donesena bez javnog natječaja, Vuković Runjić odgovara usporedbom s modelom u kojem gradska ustanova 'August Cesarec' upravlja Kinotekom.

- Išlo se na model da se gradsko kino prepusti gradskoj ustanovi na upravljanje. Znači, nije se išlo na javni natječaj, nego na model da se odabere gradska ustanova, koja je već dokazala da se takvim projektima može baviti dosta uspješno, jer već ima i svoje kino i filmske programe, odgovara Vuković Runjić.
Kino Europa dodijeljeno KIC-u – bez natječaja i obnove No, znajući da je Kino Europa 1. lipnja 2019. godine zatvoreno s objašnjenjem da je potrebna hitna sanacija, koja se do dana današnjeg nije dogodila, kulturnjaci su sumnjičavi.

- To što je dano drugoj gradskoj instituciji, govori samo o tomu da Grad želi imati kontrolu nad tim prostorom. Nije teško zaključiti zbog čega. Vrlo brzo će se vidjeti da će se u tom prostoru početi odvijati ekonomske aktivnosti, upozorava Marko Torjanac.

Inače, pročelnica gradskog Ureda za kulturu najavila je i da će u suradnji s MSU-om biti osnovana nagrada za najbolji online program koji se odnosi na programe zagrebačkih umjetnika i institucija, a zatvorena Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog s velikih će zvučnika 24 sata puštati glazbu izvođača koji su tijekom godina nastupali u Lisinskom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!