14:05 / 01.07.2019.

Autor: Vesna Mimica/V.M./HRT

'Nemogući plesovi' BADco.-a nakon Chicaga u Zagrebu

-

-

Foto: - / -

Na Festivalu Ganz nove perforacije, u suradnji s Laubom, izvedena je plesna predstava 'Nemogući plesovi' hrvatske skupine BADco. Premijerno je izvedena u Chicagu, a sada je na redu njezino izvođenje po Hrvatskoj.
Na Festivalu Ganz nove perforacije, u suradnji s Laubom, izvedena je plesna predstava 'Nemogući plesovi' hrvatske skupine BADco. Premijerno je izvedena u Chicagu, a sada je na redu njezino izvođenje po Hrvatskoj.

Izvedbeni rad 'Nemogući plesovi' nastao je u povodu izložbe posvećene američkom postdramskom kazališnom kolektivu Goat Island. Kada su gostovali u Zagrebu, daleke 1999., a BADco. još nije postojao, današnji su članovi njihov rad shvatili kao sliku onoga što njih zanima u teatru.

U svibnju ove godine predstava 'Nemogući plesovi' izvedena je u Chicagu, a sada izvedbom u Zagrebu počinje konfrontacija s činjenicom da nam prijeti katastrofa, a ne znamo točno izraziti što treba učiniti.

- Ovo je samo prvi korak na tom putu da pokušamo vidjeti što iz umjetničke perspektive možemo ponuditi kao oblik razumijevanja u sukobljavanju s neizvjesnim nemogućnostima i učiniti ih neizvjesnijima, objašnjava redatelj Goran Sergej Pristaš.

Nadahnuti idejom slavnog glazbenika Johna Cagea koji je ciljano skladao glazbu koju je teško izvesti i nudeći tako trenutak nemogućeg prakticiranja, plesači postavljaju zadaće: slijediti pokret plesača s ekrana ili onih s kojima plešu, ući u neki drugi prostor ili pokret, pred izvođače stavlja zadaću - izazivanja nemogućeg.

- Svako napredovanje nam je parametar nemogućeg i to onda nije nemoguće, nego je to vježba za neke nemoguće uvjete u kojima živimo, dodaje plesačica i koreografkinja Ana Kreitmeyer.

Predstava 'Sea and Poison' Goat Islanda, koja je nadahnula koreografkinje Anu Kreitmeyer, Nikolinu Pristaš, Zrinku Užbinec i Martu Krešić, možda je nemoguća zadaća, no život umjetnika, plesača ionako se kreće u takvim uvjetima pa je ovo možda sasvim mogući plesni odgovor.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!