Neobična izložba posvećena smrti Vlahe Bukovca

18.06.2018.

13:20

Autor: V.M./M.B./HRT

-

-

Foto: - / -

U Cavtatu je otvorena izložba posvećena smrti velikog umjetnika Vlahe Bukovca. Pod nazivom "Pepelu velikog Bukovca" izloženi su dokumenti i predmeti koji prate njegovo "posljednje putovanje" - ono u urni.
U Cavtatu je otvorena izložba  posvećena smrti velikog umjetnika Vlahe Bukovca. Pod nazivom "Pepelu velikog Bukovca" izloženi su dokumenti i predmeti koji prate njegovo "posljednje putovanje" - ono u urni.

Vlaho Bukovac umro je iznenada 23. travnja 1922. u Pragu, a pokopan je 1. listopada iste godine u rodnom Cavtatu. Razdoblje od tih gotovo pola godine vidljivo je u dokumentarnom materijalu, prije svega fotografijama,  iz zbirke Kuće Bukovac koje donosi ova izložba.

Zanimljivo je da je Bukovac čitajući prašku štampu još 1917. godine, kad se otvorio među prvima krematorij u Pragu na olšanskom groblju, rekao svojoj kćeri da on želi biti kremiran, što tad još nije bilo prihvaćeno od Crkve,  otkriva kustosica Kuće Bukovac Helena Puhara.

Četiri dana nakon smrti je i kremiran, a nekoliko mjeseci trebalo je Bukovčevim kćerima da ispune njegovu najveću želju za života - povratak u domovinu.

Sačuvani su i ti predmeti komemorativnog karaktera koji su vezani za Bukovčevu smrt i koji zapravo nikad nisu imali priliku biti izloženi. Osim predmeta iz naše zbirke imamo jedan poseban predmet: to je posmrtna maska Vlaha Bukovca. Ona se čuva u Franjevačkom samostanu Male braće u Dubrovniku,  priča kustosica Kuće Bukovac Lucija Vuković.

Sanduk u kojem se prevozila urna, vrpce s vijenaca na sprovodu i dogorjele svijeće samo su dio priče tog posljednjeg putovanja Vlahe Bukovca koje odražava pustolovni duh i život jednog od naših najvećih likovnih umjetnika.

Izložba se može razgledati do 1. listopada.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!