Neobična skulptura ispred Umjetničkog paviljona

22.07.2021.

10:08

Autor: Vijesti iz kulture/V.M./HRT

Rad kipara Kažimira Hraste

Rad kipara Kažimira Hraste

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Ovih dana mnogi će Zagrepčani ispred Umjetničkog paviljona primijetiti neobičnu skuplturu. Autor je naš poznati kipar Kažimir Hraste, a skulpturu pod nazivom "1901.-1907.", poznatu i kao "Portret Ivana Meštrovića", prvi put je izložio u Zagrebi, i to u sklopu ciklusa "Umjetnost ispred Umjetničkog paviljona". 

Sačinjena je od željeza i stakla, a godine u naslovu označavaju godine Meštrovićeva školovanja u Beču koje su ujedno njegove formativne secesijske godine.


- Kad sam dobio poziv za izložbu u paviljonu, palo mi je napamet da bi bilo dobro da Meštrović dođe u Zagreb. Ovdje u novom kontekstu on gleda svoj rad; on je radio spomenik Andrije Medulića, i tako smo nazvali izložbu – Dva djela: Medulić, Meštrović - i tri autora - Medulić, Meštrović i ja, objašnjava Kažimir Hraste.


Ravnateljica Umjetničkog paviljona Jasminka Poklečki istaknula je da se radi o trećoj izložbi ciklusa Umjetnost ispred Umjetničkog paviljona:


- I to nije zadnja izložba u ovoj godini - za kraj godine, odnosno u drugoj polovici rujna predstavit ćemo rad Nevena Bilića, najavila je Poklečki.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!