Neobično predstavljanje Hrvatske na Bijenalu

12:40 / 22.04.2022.

Autor: Dnevnik/IMS/HTV/A.P.C.

Klaudija Modrić Plantarić: Hrvatska na Venecijanskom bijenalu

Klaudija Modrić Plantarić: Hrvatska na Venecijanskom bijenalu

Foto: Dnevnik/HTV / HRT

U subotu 23. travnja otvara se 59. Venecijanski bijenale, međunarodna izložba vizualnih umjetnosti. Tijekom pet dana svoje radove predstavit će 213 umjetnika iz 58 zemalja. Hrvatski paviljon otvara se danas, a o neobičnom hrvatskom nastupu u Veneciji izvijestila je za podnevni Dnevnik HTV-a Klaudija Modrić Plantarić.                 


- Hrvatska će se predstaviti na jedan drugačiji i potpuno neobičan način. Prema riječima glavne kustosice Elene Filipović, do sada Hrvatska nije imala ovakvo predstavljanje. Naime, nemamo fizičkog paviljona na Bijenalu, već će u Ulici Garibaldi pet performera biti hrvatski paviljon, najavila je novinarka Klaudija Modrić Plantarić.  


Objasnila je da će umjetnik Tomo Savić Gecan, čiji je projekt proglašen kulminacijom njegova stvaralačkog rada,  performerima svako jutro dati algoritam i upute što će toga dana raditi. Nasumce će iz nekog od glavnih medijskih servisa izabrati glavnu vijest, a onda će performeri to objasniti i pokazati pokretima i mimikom. 


- Performeri će moći šetati po cijelom Bijenalu, ulaziti u paviljone drugih zemalja i predstaviti Hrvatsku, kazala je Modrić Plantarić te najavila dolazak ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek na otvorenje hrvatskog "paviljona" na jednoj od najvažnijih izložbi suvremene vizualne umjetnosti. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!