15:18 / 05.02.2021.

Autor: Vijesti iz kulture/HRT/Hina

Neočekivani spoj umjetnosti i prirode

Izložba ‘Umjetnički život biljaka’

Izložba ‘Umjetnički život biljaka’

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Zanimljiv spoj umjetnosti i prirode dogodio se na izložbi ‘Umjetnički život biljaka’ u zagrebačkoj Galeriji Kranjčar. U ovom projektu kustosa Vanje Babića dosad je sudjelovalo čak 35 naših suvremenih umjetnika svih naraštaja. Nova izložba okuplja njih sedmero.

Galerija Kranjčar od sinoć, 4. veljače predstavlja multimedijalnu skupnu izložbu ‘Umjetnički život biljaka’, posljednju u izložbenom kvartetu ‘Natura vita’, ‘U ljetnom kodu’ i ‘Intima’.


U Babićevoj kustoskoj koncepciji sudjeluju umjetnici svih generacija, od doajena hrvatske suvremene umjetnosti, preko predstavnika srednje generacije, do onih najmlađih, koji su pokazali kako sve koriste motive i sadržaje povezane s biljnim svijetom.


Izložbu je obišla i ekipa Vijesti iz kulture:

Svoje viđenje ‘Umjetničkog života biljaka’ ovaj put daju prokušani veterani Dalibor Martinis i Željko Kipke, zatim Igor Eškinja, koji je primijetio je da se umjetnici u ovoj situaciji sve više okreću prirodi, priču svojom ekologijom duha nastavio je Damir Babić, a multimedijalno razigravanje mladi Ana Belošević, Ela Štefanac i Igor Juran.

- Multimedijalna izložba 'Umjetnički život biljaka' nastoji na nepretenciozan način i na minijaturnom uzorku od sedmero hrvatskih suvremenih umjetnika i umjetnica različitih generacija pokazati bogatstvo i raznolikost mogućih aspekata tretiranja biljnoga svijeta u kontekstu vizualnih umjetnosti, ustvrdio je Vanja Babić u predgovoru izložbe.


Po njegovim riječima, u njihovom radovima biljni se svijet ukazuje na doista raznolike načine i u različitim funkcijama: kao nositelj naracije, kao aktivni čimbenik inscenacije, kao generator konceptualno osmišljene aproprijacije, kao motiv transponiran u neorgansku tvar, kao živi organizam što sudjeluje u realizaciji umjetničke akcije/intervencije te kao nepatvoreni materijal posredstvom kojega se vizualizira umjetnička projekcija.


- Vizualni umjetnici danas zacijelo više nego bilo kada u prošlosti nerijetko posežu za biljnim svijetom kao objektom vlastitih preokupacija, čineći to na medijski, idejno i poetski nadasve raznolike načine’, ocijenio je.


Izložba će biti otvorena do 3. ožujka.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!