17:17 / 13.12.2019.

Autor: Jana Haluza/V.M./HRT

Nepoznati detalji o novom Orašaru u Zagrebu

-

-

Foto: - / -

Odmatamo sloj po sloj bogatu ambalažu novoga 'Orašara' koji nam ovoga Božića stiže pod bor u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. U srži dara nalazi se ljupka baletna priča o drvenom vojniku-orašaru u izvornom obliku s praizvedbe.
Odmatamo sloj po sloj bogatu ambalažu novoga 'Orašara' koji nam ovoga Božića stiže pod bor u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.

U srži dara nalazi se ljupka baletna priča o drvenom vojniku-orašaru u izvornom obliku s praizvedbe.

Originalnu koreografiju Mariusa Petipaa i Leva Ivanova svojem osobnom stilu i tumačenju prilagođava nekoć svjetska baletna zvijezda, danas traženi ukrajinski koreograf Vladimir Malakhov, koji je prvi put koreografirao i režirao taj poznati naslov.

Klaru i Vilu šećera prema ruskoj inačici plešu iste balerine, a njih je u rekordnoj 21 planiranoj izvedbi ove sezone HNK-a Zagreb čak četiri, od kojih u emisiji Svijet klasike izdvojili Hrvaticu Ivu Vitić Gameiro i Japanku Rieku Suzuki.

Ravnatelj baleta Leonard Jakovina prvi put nakon šest godina ponovno uz svoje djelatnike pleše na sceni kao svojevrsni deus ex machina, svemogući čarobnjak, Klarin ujak Drosselmeyer.

U emisiji Svijet klasike zavirili smo i u šminku, krojačnicu, dvoranu za vježbe i otkrili neke nepoznate detalje ove hvaljene i odavno rasprodane produkcije:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!