Nestanak tapiserije "Guernica" iz UN-a dobio sretan kraj

06.02.2022.

08:35

Autor: Hina/HRT

Guernica/UN

Guernica/UN

Foto: Tichr/Alexandros Michailidis / Shutterstock

Godinu dana nakon što je ogromna tapiserija poznate Picassove Guernice naglo i nejasno nestala sa zida u zgradi Ujedinjenih naroda u New Yorku, tamo su je u subotu vratili vlasnici iz obitelji Rockefeller.


Ponovno postavljanje velikog tkanja počelo je u subotu ujutro, rekao je izvor iz UN-a, a diplomati su izrazili olakšanje zbog povratka 7,5 metara širokog djela, koje je visjelo ispred prostorija Vijeća sigurnosti, kuda bi predsjednici, premijeri i veleposlanici redovito prolazili. Tapiserija je trebala služiti kao snažan podsjetnik na strahote rata.


Tapiseriju je 1955. naručio Nelson A. Rockefeller, a tkana je u francuskom ateljeu uz konzultacije sa samim Picassom, koji je originalnu Guernicu naslikao tijekom Španjolskog građanskog rata.


Slika predstavlja bombardiranje istoimenog španjolskog grada 26. travnja 1937., koje su izvršile nacistička Njemačka i fašistička Italija.


- Tapiserija Guernica svojom propitivačkom simbolikom njezinim prizorom užasnih aspekata ljudske prirode obrađuje okrutnost i tamu, ali i sjeme nade u čovječanstvo, rekao je Nelson Rockefeller mlađi u izjavi, kojom je najavljen povratak umjetnine.


Dodao je kako je zahvalan što će tapiserija moći nastaviti dopirati do više ljudi i povećavati svoju sposobnost "da dirne živote i obrazuje".


Djelo nestalo u jeku kovidkrize; Trebalo ju je restaurirati


U veljači 2021., kada je kriza COVID-19 potresala svijet, a tisuće UN-ovih zaposlenika bile su prisiljene raditi od kuće, djelo je nestalo bez objašnjenja.


- Strašno je, strašno, što je nestala, rekao je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres, koji je i sam bio začuđen naglim nestankom.


U intervjuu za The New York Times objavljenom u subotu, Nelson Rockefeller mlađi priznao je da je došlo do nedostatka komunikacije i objasnio da je tapiseriju bilo potrebno očistiti i restaurirati.


Tapiserija Guernica je u UN-u na posudbi pod uvjetom da ju obitelj može preuzeti kako bi bila prikazana na izložbama u SAD-u ili drugdje u svijetu do šest mjeseci.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!