13:26 / 06.09.2018.

Autor: V.M./I.S./HRT

Nesvakidašnji koncert na orguljama svetog Marka

-

-

Foto: - / -

Francuska glazba na francuskim orguljama - u ciklusu 'Orgulje svetog Marka' u Zagrebu zbio se nesvakidašnji koncertni događaj: integralna izvedba Widorove simfonije.
Francuska glazba na francuskim orguljama - u ciklusu 'Orgulje svetog Marka' u Zagrebu zbio se nesvakidašnji koncertni događaj: integralna izvedba Widorove simfonije.

Kada je godine 2014. počeo međunarodni ciklus 'Orgulje svetog Marka', visoko je podignuta ljestvica muziciranja na tom instrumentu. Tijekom pet sezona i više od 30 koncerata to se uspjelo održati.

I ovotjedni koncert iz tog ciklusa bio je mali kamen u mozaiku ove posebnosti: prvi put su se predstavila tri orguljaša i tako je Zagreb postao dijelom projekta integralne izvedbe orguljskih simfonija Charlesa-Marie Widora.

Veliki francuski orguljaš i kompozitor Widor, koji je stvarao na razmeđi 19. i 20. stoljeća, orguljašku je glazbu usmjerio u nove, moderne smjerove, a kako zvuče njegove orguljske simfonije čuli smo u izvedbi mladih virtuoza - Simona Vebbera, Marca Cortinovisa i Pavla Mašića.

Widor je zamislio da njegove orgulje zvuče kao orkestar. Tako je publika mogla čuti i flautu i obou i trompetu i klarinet - sve one orkestarske instrumente s čim je napravio korak prema Rubikonu, nije više, naime, bilo povratka jer orgulje su zapravo počele imitirati orkestar i govoriti simfonijskim jezikom,  komentira orguljaš iz talijanskog Trenta Simone Vebber.

Orguljaš iz Bergama Marco Cortinovis smatra, pak, da kod Widora nalazimo sintezu cjelokupne dotadašnje literature za orgulje: Nalazimo liturgijske oblike, fuge, korale, gregorijansku glazbu. Ono što je kod njega doista posebno i novo je sam pristup - jer on se tijekom svojeg stvaranja stalno mijenjao, pratio je duh vremena,  zaključuje Cortinovis.

Widor je bio prvi skladatelj koji je izumio nove tehnike sviranja orgulja. Istraživao je mogućnosti stvaranja novih zvukova i novog načina zapisivanja, pa odatle i složenost u interpretaciji njegovih djela. To je  zapravo bila osnova na kojoj će se ta tehnika razvijati tijekom cijelog 20. stoljeća,  rekao je orguljaš Pavao Mašić.

Pritom treba reći da je ovaj iznimni koncert orguljskih simfonija francuskog skladatelja izveden na orguljama koje su 2011. obnovljene i sagrađene upravo kao instrument francuske dispozicije, sa zvukom francuske orguljaške škole.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!