12:20 / 23.05.2018.

Autor: V.M./I.S./HRT

"Nesvrstani" u Laubi

Vanja Babić

Vanja Babić

Foto: - / -

Kakvo je hrvatsko tržište umjetničkih djela suvremenih autora, za koje mnogi tvrde da jedva i postoji? Kako se umjetnine prodaju i kupuju? Na te probleme u zagrebačkoj "Laubi" upozoravaju galeristi prodajom djela hrvatskih umjetnika.
Kakvo je hrvatsko tržište umjetničkih djela suvremenih autora, za koje mnogi tvrde da jedva i postoji? Kako se umjetnine prodaju i kupuju? Na te probleme u zagrebačkoj Laubi upozoravaju galeristi prodajom djela eminentnih hrvatskih umjetnika.

Događaj nazvan "Nesvrstani - tjedan za ljude i umjetnost" okupio je 11 uglednih galerista, te umjetnike, kustose, kolekcionare i publiku, što je smišljeno kao zajednički pokušaj razmatanja cijelog klupka problema vezanih za tržište umjetničkih djela.

To tržište za sada još nije toliko eksponirano, ono postoji u povojima, tako da pokušavamo ovom art konvencijom to malo tržište uzdignuti i pokazati što se sve zapravo nudi,  pojašnjava glasnogovornica Laube Dobrila Zorić.

Mislim da je nakon dugog vremena skupljena vrlo profinjena kolekcija. Sigurno će izazvati neke kolekcionare da nadopune zbirke. Mislim da se to još uvijek događa stihijski jer nema suradnje s galeristima profesionalcima,  napominje galerist Radovan Beck.

Traži se odgovor na pitanje kako probuditi tržište suvremenih umjetničkih djela, te kako isplesti taj nužni lanac između galerista, kustosa i kolekcionara.

Postoji jedan sustavan, zakonski način da se stimulira tržište umjetnina, a to bi bila regulativa po kojoj bi oni koji kupuju umjetnost dobili poreznu olakšicu za takvu investiciju,  komentira povjesničar umjetnosti Vanja Babić.

I dok galeristi i šesnaestero mladih umjetnika izlažu i nude djela, u dvorištu Laube počeli su se nazirati street art radovi, a tamo je i otvorena pozornica koja obećava posjetiteljima i dane dobrih filmova i odlične glazbe sve do 27. svibnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!