08:58 / 13.11.2020.

Autor: Dajana Kruneš/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

Netipična 'Carmen' premijerno u HNK Rijeka

-

-

Foto: - / -

Čajkovski je bio toliko oduševljen Bizetom da je vjerovao kako će ‘Carmen’ biti najpopularnija opera na svijetu. 145 godina poslije uistinu je tako. Sada su, naime, i Riječani dobili svoju ‘Carmen’, prilagođenu ovim, neizvjesnim vremenima.
Čajkovski je bio toliko oduševljen Bizetom da je vjerovao kako će ‘Carmen’ biti najpopularnija opera na svijetu. 145 godina poslije uistinu je tako. Nakon suvremene izvedbe u zagrebačkom HNK, i Riječani su dobili svoju ‘Carmen’, prilagođenu ovim, neizvjesnim vremenima.

Iako je njezina prva izvedba davne 1875. godine doživjela neuspjeh, ‘Carmen’ već ne silazi s repertoara opernih kuća diljem svijeta, pa tako i riječkoga HNK.

Bila je to zapravo, treća verzija inscenacije te opere autorskog tima u kojem su, uz intendanta Marina Blaževića, Selma Banich, Sandra Dekanić i Alan Vukelić.

- Danas je Carmen puno eksplicitniji lik koji predstavlja ženski bunt, pravo na slobodu i borbu za žensko pravo da bude, ako treba, i zavodnica. Mi Carmen shvaćamo kao neku vrstu ženskog Don Juana, rekao je Marin Blažević, intendant HNK Ivana pl. Zajca.

Glazba, od arija do zborskog pjevanja, kao i snažne emocije - sve je to opera ‘Carmen’, a Carmen je ovaj put utjelovila austrijska mezzosopranistica Michaela Selinger.

- Prvi put nastupam u ulozi Carmen, a na ideju je došao Marin Blažević. Kao što vidite, nisam tipična Carmen duge, tamne kose, ali ovo je uistinu izazov jer za ovu izvedbu moraš biti u skladu sa sobom, inače patiš. To je za mene Carmen – izazov, izjavila je Selinger.

Zbog trenutačne situacije - izazovno je svakako bilo iznijeti djelo pred publiku - zbor koji pjeva s balkona, orkestar na pozornici, samo su neke od promjena. 

- Velik je privilegij u ovim vremenima uopće nastupati. Ja sam iz Njemačke, gdje je, kao i u većini drugih europskih zemalja, ali i diljem svijeta, u ovom trenutku nezamislivo izvoditi djelo tolikih razmjera kao što je ‘Carmen’. Drago mi je što su u ‘Zajcu’ to uspjeli, poručio je dirigent Valentin Egel.

Carmen je, inače, bila omiljena opera nekadašnje intendantice riječkoga HNK-a Mani Gotovac pa je sinoćnja premijerna izvedba bila njoj i posvećena – jučer je, naime, bila prva godišnjica smrti naše ugledne teatrologinje, dramaturginje, kazališne kritičarke i književnice Gotovac.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!