Medijski trendovi se mijenjaju, a televizija im se uspješno prilagođava

07.06.2023.

20:41

Autor: Ivana Brailo Drnas/Dnevnik/HRT

Konferencija New Europe Market u Dubrovniku

Konferencija New Europe Market u Dubrovniku

Foto: Dnevnik / HTV

Jubilarna 10. konferencija "New Europe Market" koja se održava u Dubrovniku privukla je dosad najveći broj sudionika. Istaknute osobe iz globalno poznatih produkcijskih kuća sudjelovale su na panelima o najnovijim trendovima u televizijskoj i streaming industriji te o načinima prilagodbe televizijskih kuća vremenu novih medija i tehnologija.

Medijski trendovi mijenjaju se iz godine u godinu, a televizija im se uspješno prilagođava. Na ovogodišnjoj konferenciji New Europe Market posebno je bilo riječi o takozvanim streaming platformama, koje sadržaje nude na zahtjev, ali i o važnosti klasičnih televizijskih kanala te javnih servisa.

- Pred nama je jedan veliki izazov, jedna transformacija, jer televizija kao medij se transformira, to je istina i navike publike se mijenjaju. S današnjim mogućnostima tehnologije, mogućnosti praćenja raznih praćenja audiovizualnih programa se mijenjaju, pa se s tim u vezi i mi sami moramo mijenjati, istaknuo je Robert Šveb, glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije.

- Očito je da su javne televizije i dalje važni igrači na medijskoj sceni. Za razliku od pružatelja streaming usluga, ne djeluju na globalnoj razini, iako i tu ima iznimaka, poput BBC-ja. Njihova su glavna snaga visokokvalitetni sadržaji od lokalne važnosti: vijesti, sport, obrazovni i dječji sadržaj s lokalnim karakterom, rekao je Guy Bisson, izvršni direktor tvrtke Ampere Analysis.

Promjenama u novom Zakonu o elektroničkim medijima, uvedena je obveza televizijama s nacionalnom koncesijom da svoje zemaljske programe ponude svim operaterima.

- To znači da se time osigurava mogućnost svim građanima da ili putem operatera ili putem zemaljskih kanala mogu pratiti sve televizije kojima je Republika Hrvatska dala nacionalnu koncesiju, ističe Krešimir Partl, državni tajnik u Ministarstvu kulture i medija.

Želje publike neprestano se mijenjaju, a sadržaji su dostupniji nego ikad. Ipak, internet nije postao zamjena za televiziju, nego njezina nadopuna. Presudna i dalje ostaje isključivo kvaliteta medijskog sadržaja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!